Reprezentanţii Administraţiei Spitalelor susţin că soarta bebeluşilor nu ar fi fost alta dacă spitalul ar fi avut instalate detectoare de fum. În opinia directorului Administraţiei, Marius Savu, aşa cum au fost activaţi şi neobservaţi de nimeni senzorii de fum ai incubatoarelor, la fel de neobservate ar fi rămas şi instalaţiile maternităţii, potrivit Realitatea.net.
Savu a declarat pentru Gândul că incubatoarele erau dotate cu senzori de fum şi au semnalizat incendiul, dar nu a fost nimeni lângă ele să vadă. Lipsa asistentei de serviciu din interiorul secţiei de terapie intensivă a fost confirmată vineri chiar de prim-procurorul care investighează cazul de la Maternitatea Giuleşti, Marius Iacob.
„Sunt mai multe contradicţii între declaraţiile personalului medical. Din primele cercetări, se pare că în camera unde se aflau bebeluşi temperatura ajunsese la peste 200 grade celsius. Sunt date din care a rezultat că mai multe cadre medicale erau strânse într-un salon, iar una dintre persoane a fost văzută ieşind cu un tort în mână”, a declarat procurorul. Cel mai probabil, personalul medical din cadrul maternităţii sărbătorea cu întârziere onomastica cuiva, întrucât cu o zi înainte fusese Sf. Maria.
Cu alte cuvinte, asistenta care ar fi trebuit să stea în secţia de reanimare şi să supravegheze bebeluşii născuţi prematur a lipsit din încăpere „o perioadă de timp” suficient de mare ca incubatoarele şi nou-născuţii din ele să ardă la propriu.
Potrivit lui Alexe George, reprezentant al firmei SC Avertizor Grup SRL, există două sisteme care ar fi putut fi montate în salon. Unul este local, incluzând sistemul de alarmare în acelaşi spaţiu. O a doua variantă vizează montarea unui dispozitiv de monitorizare de la distanţă.
Pentru un spaţiu de dimensiunile salonului de la maternitate, este de preferat instalarea unei centrale de avertizare incendii şi un număr de detectori legaţi prin fire, conectaţi la centrală. Considerând o suprafaţă de aproximativ 50-60 mp, sunt suficienţi patru detectori optici de fum şi temperatură, o centrală, un buton de incendiu, sirenă, cablu de conectare şi un canal plastic estetic.
Dar nu numai semnalul optic i-ar fi putut atrage atenţia asistentei dacă aceasta se afla în încăpere în momentul izbucnirii incendiului. Directorul firmei care a furnizat incubatoarele spitalului susţine că aceste aparate sunt dotate cu o alarmă care sună cu 65 de decibeli şi dacă se modifică numai cu un singur grad temperatura care ar trebui să fie în interior.
Secţia de terapie intensivă era închisă etanş în momentul producerii incendiului şi numai asistenta care ar fi trebuit să aibă grijă de bebeluşi avea cartela la acces. Potrivit martorilor, pe holul spitalului a început să iasă fum abia după ce temperatura extraordinar de mare din interior a topit uşile. De fapt, aceast a fost modalitatea în care au şi decoperit incendiul. Pentru unii dintre bebeluşi a fost însă, mult prea târziu.
Trei nou-născuţi care nu erau introduşi în incubatoare au murit în acea seară şi alţi doi zilele următoare la Spitalul Grigore Alexandrescu unde au fost transferaţi. Au mai rămas în viaţă numai şase din cei 11 bebeluşi aflaţi la terapie intensivă.Toţi au arsuri pe părţi mari din suprafaţa corpului şi unul este în stare extrem de gravă, cu arsuri pe 60% din corp plus cele ale căilor respiratorii. Micuţul nu mai poate respira singur şi este intubat.