0.4 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialTraficul de droguri, incurajat tacit

Traficul de droguri, incurajat tacit

Muzica, sex si droguri. Desi doar cu cateva sclipiri de adevarata arta, de muzica nu ne putem plange. Sex, o sticla de suc cand e cald afara, iar de bani, depinde cat de zgarcit sau cat de bine stii sa negociezi. Fete disponibile sunt usor de gasit. Drogurile. Marijuana, ecstasy si, pentru fitosi, cocaina, cocaina de VIP-uri. Daca ar parea ca procurarea acestora este un lucru greu, ofiterii antidrog ce lucreaza sub acoperire spun ca, in ultima perioada de timp, Constanta a devenit o adevarata piata de desfacere a acestor „produse” ce au mare cautare mai ales in randul tinerilor. Daca numarul mare de furnizori s-ar zice ca usureaza munca oamenilor legii, lucrurile stau tocmai invers. Lupta impotriva traficului si consumului de droguri a devenit, la Constanta, o lupta impotriva morilor de vant. Luni de zile de munca si vieti puse incontinuu in pericol. Echipe de procurori si lucratori antidrog specializati in munca sub acoperire ce trebuie schimbati mult mai des pentru a nu fi descoperiti. Sute de milioane de lei investite pentru o singura pastila de ecstasy. Toate acestea se duc pe apa sambetei dupa ce mana lunga a justitiei devine scurta, iar cei prinsi in flagrant primesc in cel mai rau caz cel mult patru ani de inchisoare.

Bucuria avocatilor

In aceste conditii, avocatura a devenit o adevarata afacere. Lupta avocatului pentru a dovedi ca, de fapt, clientul sau este o victima a unei inscenari bine puse la cale cu rautate de procurori si lucratori antidrog, mai ales in conditiile in care pledoaria finala obtine eliberarea acestuia, chiar si daca primeste cativa ani cu suspendare, este platita cu sume care incep in cele mai multe cazuri de la cateva zeci de mii de dolari. Cu toate acestea, independent de justitie, in fiecare zi sute de tineri ce au cazut in capcana vanzatorilor de droguri traiesc adevarate drame. Pe langa ei, studenti si copii de bani gata mai trag o tigara si iau o pastila doar pentru ca este la moda. Totusi, cei care ajung in fata legii pentru a se face dreptate scapa usor. Inregistrarile din timpul organizarii flagrantelor sunt aruncate la gunoi pentru ca „marfa”, „iarba”, „zapada”, „prafurile”, „smiley”, „tricouri”, „pijamale” si „costume” nu sunt droguri. In acelasi timp, pana si copiii de la scoala generala cunosc ce se ascunde in spatele acestor semnificatii.

Circumstante atenuante

Iusein Regep, in varsta de 50 de ani, trimis in fata instantei de judecata sub acuzatia de trafic de droguri, a fost condamnat de judecatorii Tribunalului Constanta la un an si zece luni de inchisoare cu executare. Se pare ca barbatul a scapat asa usor pentru ca i-ar fi ajutat pe anchetatori sa ajunga la Radu S., in podul casei caruia politistii au descoperit 23 de kilograme de marijuana. Nicolae Popa, in varsta de 25 de ani, fiul cunoscutului bioenergetician Constantin Cezar Popa, absolvent al Academiei de Studii Economice si actual student in anul II la Facultatea de Stiinte Politice din Bucuresti, si Vlad Eremia Ion, de 23 de ani, din Tulcea, student anul V la Facultatea de Medicina a Universitatii „Ovidius” din Constanta, au fost condamnati la cate un an si jumatate de inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
De asemenea, prin aceeasi sentinta, magistratii i-au condamnat pe Serban Andrei Matei, de 23 de ani, din Tulcea, student anul V la Facultatea de Stomatologie a Universitatii „Carol Davila” din Bucuresti, si Ioan Barsan, de 22 de ani, absolvent al Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Bucuresti, la cate trei ani de inchisoare, dar cu executare, iar pe Vitalie Popescu, de 35 de ani, cetatean din Republica Moldova, la un an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. Grupul a fost prins dupa ce Vlad Eremia Ion a vandut mai multe comprimate unui ofiter sub acoperire. Aceste sentinte, insa, nu sunt definitive.

Cazul studentilor greci

Saptamana trecuta, magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins recursurile formulate de catre studenttii greci acuzati de trafic, detinere si consum de droguri. In urma acestei decizii definitive, inculpatii vor ramane cu pedepsele aplicate de judecatorii de la instanta de fond. In urma cu doi ani, Tribunalul Constanta i-a condamnat pe Anitsis Panagiotis, de 26 de ani, la patru ani de inchisoare, Konstantinos Bakloris, de 24 de ani, si Ilios Spyropoulos, de 23 de ani, la cate trei ani cu suspendarea executarii pedepsei, Angelos Ploumpis, de 25 de ani, a fost condamnat la 2,6 ani de detentie, iar Mari Cristos Tsantilogiannis, de 24 de ani, la doi ani de inchisoare cu suspendare. In urma perchezitiilor facute de lucratorii CZCCOA, la locuintele inculpatilor au fost descoperite in total 629 de pastile ecstasy, 1,331 kilograme de marijuana, 0,18 grame de heroina si 2 kilograme de mercur alb, precum si suma de 2.000 de euro, bani proveniti din vanzarea stupefiantelor.

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă