-0.1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialTrafic de influenta la "Washington Post"

Trafic de influenta la “Washington Post”

» "The Washington Post" se afla in centrul unui scandal dupa ce publicatia "Politico" a dezvaluit proiectul editorului ziarului, Katharine Weymouth, de a organiza la ea acasa dineuri  platite la care urmau sa participe lobbysti –  politicieni, oameni de afaceri si alte elite – care primeau apoi acces confidential la jurnalisti, la oficiali ai Casei Albe si membri ai Congresului.

Participantii la aceste "di-neuri politice", contra unei sponsorizari de 25.000 dolari, erau oaspetii editorului ziarului, Katherine Weymouth, ea promitand "serate colegiale cu oficiali ai Administratiei Obama, parlamentari, varfuri ale lumii afacerilor, avocati si alte elite" si sustinere din partea ziaristilor de la Washington Post. Scandalul a izbucnit dupa ce unii dintre lobbysti au dat invitatiile mai departe catre presa, iritati de faptul ca ziarul taxa accesul la propriii angajati. Dupa ce proiectul a fost expus pe site-ul Politico, Katharine Weymouth si-a anulat planurile, sustinand ca "prospectele nu reprezinta toate intentiile noastre si nu vom organiza nici un dineu care ar putea pune in discutie integritatea redactiei". In redactie s-a manifestat indignare, iar directorul de informatii al Washington Post, Marcus Brauchli, a declarat ca este "scandalizat" de proiect, pe care l-a catalogat "un dezastru de PR", subliniind ca "nu ne propunem un acces la redactia noastra contra banilor".

 

Publicatia este in criza financiara dupa ce a pierdut 19,5 milioane dolari in primul trimestru si se confrunta cu scaderea retetelor publicitare si concurenta internetului. Este adevarat ca Washington Post este ultimul venit in clubul publicatiilor – care mai include The Wall Street Journal, The Economist si Atlantic Media – care au gasit o sursa de venit din evenimente asemanatoare. Revista de politici publice Atlantic organizase, incepand din 2003, peste 100 de intalniri similare cu cea dorita de Katharine Weymouth, sponsorizate de corporatii ca General Electric, Microsoft si compania de asigurari Allstate. In ce-l priveste pe actualul editor al ziarului, Weymouth, nepoata celebrei ziariste de la Post, Katharine Graham,  presa considera mai grav faptul ca, dincolo de a incerca sa vanda un bun pretios ca pe o reclama comerciala, ea pare ca nu apreciaza mostenirea pe care a primit-o si importanta ziarului ca institutie.

 

Si bunica ei, Katharine Graham, organiza intalniri la ea acasa, considerate in voga, la care participau mari nume ale Washingtonului. Erau apropiati, prieteni, si nu doar oameni ai puterii, care socializau in jurul bucatelor alese si a vinurilor selecte, bucurandu-se de acele evenimente. La acele dineuri, relatia cu puterea nu era conditionata de plata vreunei sponsorizari.

» Celebritate stirbita
Specialisti ai media arata ca la baza jurnalismului sta ideea ca acesta sa serveasca drept mecanism de control independent al puterii si, accesul la propriii jurnalisti este un instrument de care presa se poate folosi pentru a dezvalui mecanismele interne ale guvernarii. Zeci de ani, "Washington Post" s-a folosit de acest mijloc pentru a face lumina in diverse "afaceri" care au zguduit politicul. Cea mai celebra, care i-a adus si o faima neegalata inca, este afacerea Watergate, care a dus la caderea presedintelui Richard Nixon. Apoi au aparut dezvaluirile privind tratamentele rele aplicate veteranilor de la Walter Reed Hospital si existenta unor centre secrete de detentie gestionate de guvernul american.

Cele mai citite

Prezentarea adversarilor României la EURO 2024

La Campionatul European din Germania, România se va lupta pentru ieșirea din Grupa E cu Belgia, Slovacia și câștigătorea play-off-ului B, care va fi...
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

CSO Voluntari, în „sferturile” Cupei Challenge

Formația feminină de volei CSO Voluntari 2005 s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Challenge, după ce a surclasat echipa sârbă ZOK Ub...
Ultima oră
Pe aceeași temă