» Cei mai mari tour-operatori germani, TUI si Neckerman, au anuntat ca nu vor include litoralul romanesc in cataloagele pentru 2008.
» Specialistii sustin ca, daca nu se iau masuri urgente pentru aducerea turistilor straini in tara, sezonul estival va fi compromis.
» In acest an, preturile vor creste cu 5-7% fata de 2007; cu aceleasi procente se va majora si numarul turistilor.
Secretarul de stat pentru turism, lucia Morariu, a declarat ieri la Constanta, in cadrul unui simpozion despre sezonul estival 2008, ca principalii patru tour-operatori germani au declarat, la Targul de turism de la Berlin, ca nu vor include oferta romaneasca in cataloage. Daca TUI si Neckerman au spus ca nu vor da inapoi de la acest pas, alti doi operatori au declarat ca, in cazul in care se vor lua masuri pentru remedierea deficientelor, s-ar putea razgandi. "Daca nu facem nimic, de litoral se va alege praful", a precizat Lucia Morariu, facand referire la scaderea numarului de turisti straini. Aceasta a precizat ca strainii s-au plans de cainii vagabonzi din statiuni, de tantari, de galagie si de constructiile neterminate. "Ambientul lipseste", a fost caracterizarea statiunilor romanesti. Danut Culetu, prefectul judetului Constanta, a precizat ca numarul turistilor in 2007 a fost mai mare cu 14,8% decat in 2006, apropiindu-se, pentru tot sezonul, de un milion de persoane. Cu toate acestea, numarul turistilor straini a fost in scadere.
Start la pregatiri
Pentru a castiga din cota de piata pierduta, autoritatile si hotelierii au inceput de ieri pregatirea statiunilor. Prefectul a declarat ca astazi urmeaza o etapa foarte importanta: aprobarea PUZ-urilor pentru plaje. De asemenea, pana pe 15 martie va fi definitivat programul comun cu Politia si Jandarmeria. Culetu a dat asigurari ca pana pe 1 mai, data oficiala de deschidere a sezonului, vor fi rezolvate si problema salvamarilor si cea a punctelor de prim-ajutor. Hotelierii s-au plans secretarului de stat si de faptul ca, in special in sudul litoralului, autoritatile nu sunt interesate sa revitalizeze turismul. "In Saturn nu exista, de ani de zile, iluminat public. Ne tragem singuri curent pentru ca turistii sa vada pe unde merg. In plus, padurea Comorova s-a vandut. S-a distrus altfel toata intimitatea statiunii", au declarat hotelierii din zona. Ion Danut Juganaru, vicepresedintele CCINA, a pus si problema transportului spre litoral, declarand ca este "inadmisibil" ca un tren accelerat sa faca aproape sase ore de la Bucuresti la Constanta. Acesta a ridicat si problema lipsei curselor Tarom pe Aeroportul de la Kogalniceanu, dar Lucia Morariu a replicat ca Tarom, desi are capital de stat, functioneaza ca o companie privata, care trebuie sa scoata profit, si care astfel nu poate fi obligata sa includa curse spre Constanta. Solutia problemelor a fost enuntata de Corina Martin, presedintele Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral: unirea tuturor factorilor implicati sub o singura umbrela. "Cheia e la noi", a conchis ea. Pana la deschiderea oficiala a sezonului, hotelierii pregatesc, pentru perioada 2-6 aprilie, o serie de manifestari intitulate "Cu litoralul in NATO". Surpriza este ca, pe baza unui voucher, turistii vor putea intra, gratuit, la toate obiectivele turistice de pe raza judetului Constanta. Lucia Morariu a precizat ca preturile la cazare vor creste, in 2008, cu 5-7% fata de 2007. Cu aceleasi procente va creste si numarul turistilor.