15.6 C
București
vineri, 9 iunie 2023
AcasăEconomieEconomie internaționalToți ochii investitorilor se îndreaptă spre SUA, analiză XTB

Toți ochii investitorilor se îndreaptă spre SUA, analiză XTB

Rezerva Federală decide, miercuri, politica monetară, într-una din cele mai importante ședințe ale ultimei perioade. Întrunirea vine într-o perioadă în care bursele simt valuri de vânzări care, dacă nu vor fi urmate de reveniri, aduc cea mai proastă performanță de la criza financiară din 2008, atrage atenția Claudiu Cazacu, consultant XTB România.

Dobânda mare, presiune mare pe burse

Se estimează că în martie vor fi oprite injecțiile de lichiditate, și în lunile următoare va începe chiar retragerea unei părți din aceasta. Disparitatea între dobânda actuală (0 – 0,25%) și inflație a făcut să apară solicitări de majorare chiar cu 0.5 puncte, un pas pe care un oficial Fed l-a catalogat drept foarte puțin probabil.

Majorare în martie, și încă una sau două până la final de iunie

Probabilitatea pentru o dobândă de 0,5 – 0.75% în iunie este de 45.3%, și 44.6% pentru 0.75 – 1%, potrivit traderilor pe rata dobânzii de la CME.

Pentru decembrie, cel mai probabil scenariu este de 4 majorări, până la 1 – 1,25%, însă sunt 23.8% șanse pentru 1,25 – 1,5% și chiar 8,8% pentru 1,5 – 1,75%.

Dacă după ședința de azi traderii văd șanse mai mari pentru dobânzi de 1,5% în decembrie, este probabil ca bursele să se afle, din nou, sub presiune.

Piețele au fost serios afectate și de vânzările masive din domeniul criptoactivelor.

Bitcoin a pierdut 20,8% de la începutul anului, 45,8% din vârf, până azi la 11.30. Ethereum a coborât cu 48,4% din vârf, pierzând 32% doar anul acesta.

În total, valoarea pieței a scăzut la 1,69 trilioane de dolari de la aproape 3 trilioane în vârf. Dimensiunea pieței e suficient de mare încât pierderile din tărâmul cripto să aibă conotații în piețele de capital.

Pierderea încrederii a dus la spargerea pragului de 40.000 al Bitcoin, care încearcă acum o consolidare. O anume recuperare a încrederii în investițiile în monede virtuale după noi interziceri de utilizare a criptomonedelor în țări emergente este la nivel de tentativă în prezent.

Cum arată situația în rândul giganților tech

Microsoft, cu rezultate foarte bune, și vânzări de peste 50 de mld. dolari, pentru prima dată în istorie, a înregistrat pierderi în sesiunea prelungită (after-hours) până când conducerea a oferit o perspectivă încă și mai optimistă asupra segmentului cloud.

Felul în care acțiunea Microsoft s-a mișcat, foarte volatil și oscilant, ar putea fi o indicație pentru reacția altor favoriți ai investitorilor.

Tesla urmează să raporteze după închiderea bursei în SUA (după 11 seara ora României), iar mâine e programat Apple, într-un mediu în care ”foarte bine” față de așteptări ar putea să nu fie de ajuns pentru a feri acțiunile de vizibile fluctuații temporare.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă