7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialToti oamenii lui Madoff

Toti oamenii lui Madoff

Dupa condamnarea lui Bernard Madoff, ancheta se axeaza acum asupra anturajului sau. Judecatorul Denny Chin a dictat o condamnare de 150 de ani de inchisoare pentru escrocul american. O sentinta record pentru unul din cei mai mari talhari financiari din istorie. Insa Madoff nu a fost obligat sa-si dezvaluie secretele. Judecatorul s-a conformat cu o declaratie de culpabilitate, iar Madoff s-a declarat autorul unic al unei escrocherii estimate la 50 de miliarde de dolari, scrie El Pais, potrivit Agerpres.

Insa nimeni, nici macar Chin nu crede ca cel condamnat a actionat singur. Anchetatorii nu cred nici ca el isi va petrece restul zilelor la inchisoare. Acum incearca sa-i demaste pe cei care ar fi putut sa-l ajute sa practice aceste escrocherii timp de trei decenii. Ancheta vizeaza circa zece persoane, cele mai apropiate lui Madoff.

Primul cerc este format din angajatii cei mai loiali. Pana acum nu au fost prezentate acuzatii oficiale decat impotriva contabilului, David Friehling. Dar in acest cerc restrans de colaboratori se evidentiaza si Annette Bongiorno. Ea a lucrat pentru firma timp de patru decenii. Se prezenta drept secretara. Dar se banuieste ca, alaturi de sotul ei, atragea micii clienti in timp ce Madoff facea uz de farmecele sale pe terenurile de golf din Palm Beach pentru a-i seduce pe cei cu marile averi.

A trecut neobservata in timp ce imperiul financiar se pregatea sa se prabuseasca. Pana cand a fost filmata de televiziunea Fox la petrecerea unui club din Florida, unde detine o luxoasa vila la Boca Raton (1,1 milioane de dolari). Plus o proprietate in Long Island (de 3,6 de milione), doua Mercedesuri si un Bentley. Cam mult pentru o secretara. Biroul ei era la doi pasi de locul unde Bernard Madoff a pus la cale cea mai colosala escrocherie. Nu actiona singura. Un alt veteran a fost pus in chestiune: Frank DiPascali, care asemeni lui Bongiorno, provenea din clasa mijlocie din Queens unde a crescut si Bernard Madoff. Lista investitorilor aflata in posesia autoritatilor arata ca multi dintre cei pagubiti locuiau in acelasi cartier cu cei doi angajati.

Al doilea cerc de suspecti este format din membrii familiei. Ce rol a jucat Peter Madoff, fratele celui condamnat? Dar fiii sai, Andrew si Mark? Si chiar nepoata lui, Shana Madoff? Andrew si fratele sau Mark – care, de cand a izbucnit scandalul in decembrie, nu i-au mai vorbit tatalui lor – au lucrat toata viata lor pentru firma creata de acesta si de unchiul lor. In partea licita, cum explica avocatii lor. Dar autoritatile se intreaba cum este posibil sa nu fi stiut frauda de proportii care se comitea in spatele lor. Insa nici judecatorul nici ancheta nu i-a pus in cauza, iar numele lor sunt citate in reclamatii private. La marginea banuielilor pare sa fi ramas si Ruth Madoff, nevasta escrocului. Dupa sentinta ea a renuntat sa reclame activele in valoare de 80 de milioane depuse pe numele ei. Anchetatorii nu au probe suficiente pentru a demonstra ca si-a ajutat sotul.

Al treilea cerc de suspecti se refera la cei care alimentau cu fonduri compania. Aici este greu de separat pe cei care au participat la frauda si cei care au optat pentru a nu pune intrebari cand trebuia. Patru nume sunt vizate: Maurice Cohn, fiica sa Marcia, Robert Jaffe, de la Cohman Securities, si administratorul fondului californian Stanley Chais. Timp de patru decenii au facut afaceri cu Madoff in schimbul unor comisioane substantiale. Relatiile dintre Cohman si Madoff erau atat de stranse incat imparteau aceeasi receptie, fotocopiatoare si echipa de curatenie. Bernard si Peter Madoff au adus prestigiu firmei cumparand jumatate din capitalul ei, in schimbul gestionarii banilor.

Madoff era sursa a 64% – 91% din beneficiile obtinute de Cohman. Nu sunt singurii investitori care si-au scos banii din firma inainte de dezvaluirea fraudei. Unii precum Santander s-au inteles sa-si despagubeasca victimele pentru a evita un proces. Altii precum Fairfield Greenwich, Carl Shapiro, Ezra Merkin, Ascot Parteners si Jeffrey Picower, se confrunta cu reclamatii de milioane de dolari. Toti spun ca sunt victime nu colaboratori. Si sunt pregatiti de orice. Administratorul fondului new-yorchez Ezra Mekin a decis sa-si scoata la vanzare colectia de arta in valoare de 310 de milioane pentru a-si plati clientii cei mai presanti. Procurorul Andrew Cuomo il acuza de canalizarea a 2,4 miliarde spre Madoff fara stirea clientilor.

Pana acum s-au descoperit 13,2 miliarde din totalul fraudat. Dar reteaua este atat de complexa incat nu a fost recuperata decat a zecea parte, 1,225 miliarde.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Mesajul lui Iohannis de Ziua Națională. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la 105 ani de la Marea Unire este important să reflectăm asupra reuşitelor şi a progreselor realizate."Dragi români,...

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

Motorul de căutare Google a marcat Ziua Naţională a României cu un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cei care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă