21 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialTopul exportatorilor constanteni

Topul exportatorilor constanteni

Economia judetului Constanta este competitiva pe plan international, dovada fiind numeroasele firme care reusesc sa exporte, an de an, in cele mai diverse parti ale lumii. Din pacate, marfurile care ajung peste hotare sunt, majoritatea, produse brute, fara valoare adaugata. Exista insa semne ca acest trend se va inversa in favoarea produselor finite.

Topul societatilor comerciale din judetul Constanta pe anul 2005, realizat de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, contine si un clasament al exportatorilor judeteni. Analiza sa dezvaluie atat punctele tari, cat si o parte din hibele economiei locale. Ca si in anii trecuti, primul loc este ocupat de Rompetrol Rafinare SA, societate al carei obiect de activitate este fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului. Reprezentantii CCINA au respectat metodologia nationala in ceea ce priveste evaluarea candidatilor, iar firma de pe primul loc a obtinut 100 de puncte.

Industria navala, in crestere

Situarea pe locul intai a unei companii care exporta produse din titei nu surprinde pe nimeni, cum, de asemenea, nu este deloc surprinzatoare clasarea pe pozitia secunda a Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA, care are ca obiect de activitate constructia si reparatiile de nave. Dupa o privatizare de succes, santierul naval din sudul litoralului a reusit sa construiasca la un nivel calitativ care a atras clienti din intreaga lume. „In acest moment, DMHI are contracte de constructii nave pana in anul 2009 inclusiv, valoarea totala a acestora ridicandu-se la 1,2 miliarde de dolari”, a precizat Eugen Pricopie, vicepresedinte al DMHI. De altfel, toata productia de aici se realizeaza pentru beneficiari externi, fie ca este vorba despre constructii sau reparatii de nave. Cifra de afaceri raportata de societate, deci implicit veniturile la export, s-a ridicat la 280 de milioane de dolari. In prezent, santierul construieste nave noi numai pentru armatori din Germania si repara vase din Iran, Algeria, Italia, Grecia si alte tari din intreaga lume.

Deseurile metalice, o „primadona”

Daca DMHI reuseste sa exporte toata productia, fiind vorba de produse finite, cu valoare adaugata, din primele zece locuri ale celor mai importanti exportatori constanteni fac parte patru societati care au ca obiect de activitate recuperarea deseurilor si resturilor metalice reciclabile sau comertul cu ridicata al deseurilor si resturilor. Un export brut, de materie prima, in speta de fier vechi, care are totusi menirea de a aduce pe piata romaneasca devize straine. Din pacate, o astfel de activitate economica nu are perspective deosebite in urmatorii ani.

SNC, sub umbra scandalurilor

In Top 10 apare si Santierul Naval Constanta, societate aflata sub tutela omului de afaceri constantean Gheorghe Bosanceanu. Specialistii in economie spun ca SNC ar fi trebuit sa se situeze pe unul dintre primele locuri, dar scandalul privatizarii societatii a alungat probabil clientii externi importanti, mai ales ca acestia au avut de unde alege.
Astfel, decat sa apeleze la societatea miliardarului constantean, care este cercetat de procurori, fiind banuit de comiterea mai multor infractiuni economice, armatorii au preferat DMHI Mangalia, unde disciplina asiatica, rigoarea si seriozitatea au facut casa buna cu puterea de munca a constantenilor si inventivitatea lor.

Lohn-ul isi asculta cantecul de lebada

Industria textila este reprezentata in clasamentul CCINA de mai multe societati, cum ar fi Lumotex (locul 11), Sofema Shirts (locul 16) sau Unico Ital (locul 20). Acest domeniu al economiei constantene supravietuieste inca, dar perspectivele sunt destul de sumbre. Majoritatea societatilor lucreaza in lohn, iar expertii sustin ca, dupa integrarea in Uniunea Europeana, aceasta modalitate va incepe sa dispara, pentru ca forta de munca din tara va deveni din ce in ce mai scumpa. Exista si cazuri de firme care incearca sa-si impuna propriile branduri, dar locul acestora este inca in spatele producatorilor in lohn.

Alimente si furaje

Din clasamentul exportatorilor nu lipsesc societatile comerciale care au ca obiect de activitate comertul cu ridicata al cerealelor, semintelor si furajelor sau fabricarea uleiurilor. Un exemplu in acest sens este societatea constanteana Argus, care, pe langa exporturile de ulei brut, a reusit sa patrunda si pe piete indepartate, cum ar fi Siria, unde tocmai a incheiat un contract pentru livrarea uleiului finit.
Rezultatele acestuia vor fi vizibile in bilantul financiar-contabil de anul viitor, cand societatea poate ocupa un loc mai bun decat 21, cel din editia actuala. Important este insa, asa cum precizeaza directorul general Vasile Leu, faptul ca societatea a reusit sa impuna pe piata externa produsul finit. Un semn pozitiv, in marea de exporturi de materie prima a Constantei.

Servicii petroliere si… vinuri

Un alt domeniu important de activitate il reprezinta serviciile anexe extractiei petrolului si gazelor naturale, exclusiv prospectiunile. Desi la nivel mondial exista o sumedenie de companii din tari cu traditie in acest domeniu si cu resurse imense de petrol, o societate constanteana, Grup Servicii Petroliere, a reusit sa se impuna pe piata si sa exporte o parte din serviciile sale. Din clasament mai fac parte societati care produc vin, cum ar fi Fruvimed, care are ca piata de desfacere pentru produsele sale tari europene, dar si o serie de state indepartate si exotice, cum ar fi Japonia.
In total, din clasametul exportatorilor intocmit de CCINA fac parte 251 de societati constantene.
Sursele de date utilizate au fost declaratiile vamale pentru valoarea exporturilor, puse la dispozitia CCINA de Autoritatea Nationala a Vamilor.


Top 10

1. Rompetrol Rafinare – 100 puncte
2. Daewoo-Mangalia Heavy Industries – 24,298 puncte
3. Tomini Trading – 9,264 puncte
4. Rompetrol Petrochemicals – 7,783 puncte
5. Santierul Naval Constanta – 4,357 puncte
6. Metal House Co. – 3.392 puncte
7. Scantel – 2,628 puncte
8. Kirazoglu Corporation – 1,826 puncte
9. Octogon Shipping and Services – 1,797 puncte
10. Mahmud-Impex – 1,397 puncte

Cele mai citite

S-a aflat lotul pentru meciul cu Kosovo! Doi jucători excluși de Lucescu

Mircea Lucescu a ales lotul de 23 de jucători pentru meciul cu Kosovo. Mircea Lucescu a stabilit lotul de 23 de jucători pentru meciul din...

Hei, coșmar, coșmar…

De la un timp, noaptea, am coşmaruri. Pentru că totuşi sunt un om echilibrat, am hotărât să visez ziua, cu ochii deschişi. De...

Alfred Bulai ar fi făcut infarct în arest

Ultima oră! Sociologul Alfred Bulai a fost transportat de urgență la spital după ce a acuzat dureri în piept. Alfred Bulai ar fi făcut infarct...
Ultima oră
Pe aceeași temă