15.7 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialTopirea gheturilor va provoca pagube de 28.000 de miliarde de dolari oraselor...

Topirea gheturilor va provoca pagube de 28.000 de miliarde de dolari oraselor de coasta

Inundatiile produse in peste 100 de orase si aglomerari urbane de coasta in urma procesului de topire a calotelor glaciare vor putea provoca pagube de ordinul zecilor de mii de miliarde de dolari pana in 2050, conform unui studiu publicat luni de World Wildlife Found (WWF), informeaza AFP, citat de Agerpres.

Cel mai pesimist scenariu plaseaza aceste daune la nivelul a 28.000 de miliarde de dolari (18.840 miliarde de euro), pana in 2050.

"Daca temperatura medie va creste intre 0,5 si 2 grade Celsius pana in 2050, este posibil ca nivelul marilor si oceanelor sa creasca cu jumatate de metru, provocand pagube enorme", a declarat pentru agentia franceza de presa Ulrike Saul, responsabilul pentru clima si energie din cadrul WWF Elvetia.

Un astfel de scenariu ar putea provoca pagube de pana la 28.000 de miliarde de dolari in cele 136 de orase port importante ale planetei, conform studiului realizat si cu participarea companiei germane de asigurari Allianz.

"Daca politicile actuale in ceea ce priveste protectie mediului si a climei nu se vor schimba, este foarte probabil ca pana in 2050 sa se inregistreze aceasta crestere a temperaturilor medii globale de 2 grade Celsius", avertizeaza ea.

Coasta de nord-est a Statelor Unite este o regiune ce va fi extrem de afectata de o crestere a nivelului marilor si oceanelor, pentru ca de-a lungul sau nivelul apelor ar putea fi mai crescut cu 15 centimetri decat in restul zonelor de coasta de pe glob.

Astfel, in zona New York "efectele unei cresteri a nivelului oceanului vor fi agravate de o intensificare a frecventei si a puterii furtunilor si uraganelor", conform acestui studiu. Asociat cu fenomenul cresterii nivelului marilor si oceanelor, un uragan de gradul 4 care va lovi metropola americana ar produce pagube de ordinul a 5.000 de miliarde de dolari in 2050, fata de "doar" 1.000 de miliarde in prezent.

Cele mai citite

Europa, în fața unei ierni complicate: Reuniunea energetică a UE aduce speranțe pentru Est

Ministrul Burduja declară că tranziția energetică nu trebuie să blocheze utilizarea altor resurse Reuniunea miniștrilor energiei din Uniunea Europeană, va avea loc pe 15 octombrie...

Radiografia unei absențe: performanță fără profesioniști în imagistică

Echipamentele moderne sunt comori fără cheie, lăsate în cutii nedesfăcute Într-o epocă în care tehnologia medicală a evoluat rapid, România se confruntă cu o dilemă...

Două fetițe au suferit arsuri la nivelul feței în urma unui experiment public

Două fetițe, în vârstă de 7 și 11 ani, au fost rănite sâmbătă în urma unui experiment care a avut loc în cadrul unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă