Instructorii CFR acuzati de luare de mita raman in arest
MURES. Tribunalul Mures a dispus, ieri, prelungirea cu inca 30 de zile a mandatelor de arestare emise, luna trecuta, pe numele a doi instructori acuzati ca ar fi luat mita de la angajatii CFR din judetul Mures pentru a le asigura promovarea examenului anual de testare profesionala. Este vorba de Marcel Litra, expert in cadrul Centrului National de Expertiza a Personalului din CFR, si Constantin Roman, instructor general la Regionala CFR Brasov. Cei doi sunt acuzati de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Mures si de punerea in pericol a sigurantei pe calea ferata. Acestia au fost adusi ieri in fata instantei de judecata de un echipaj de mascati.
Arestarea inculpatilor s-a produs dupa ce un ceferist care a refuzat sa cotizeze si care a fost declarat necorespunzator la testare a sesizat procurorii asupra metodei pe care o aplicau cei doi examinatori. Astfel, anchetatorii au retinut ca, in perioada 22-24 februarie 2006, Marcel Litra si Constantin Roman ar fi incasat sume cuprinse intre 40 si 60 RON de la 181 de ceferisti din judetul Mures, suma totala ridicandu-se la peste 8.000 RON.
Cuantumul spagii era stabilit in functie de salariul fiecarui angajat feroviar care urma sa fie examinat, un acar platind 40 RON, iar un impiegat de miscare 60 RON. Procurorii sustin ca angajatii CFR au recunoscut, in numar foarte mare, faptul ca dau bani pentru examinatori, dar multi dintre ei au afirmat ca au crezut ca nu este nimic ilegal, in conditiile in care aceasta practica este foarte veche.
Procurorii nu au decis inca daca cei aproape 200 de ceferisti vor fi pusi la randul lor sub acuzare pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.
Primaria Arad va plati 2,3 miliarde lei pentru toalete ecologice
Primaria municipiului Arad va plati aproximativ 230.000 RON (2,3 miliarde lei vechi) pentru inchirierea si intretinerea unor toalete ecologice, care au fost amplasate in mai multe zone din oras. Municipalitatea a incheiat deja un contract de prestari-servicii cu SC „Toalete Ecologice” SRL, in valoare de 229.075 RON.
Documentul are ca obiect inchirierea, fixarea pe postamente din beton si intretinerea a 20 de toalete ecologice, pe o perioada de un an. In baza acestui contract, toaletele inchiriate, care sunt noi si dotate cu spalator de maini, oglinda, suport pentru hartie igienica si cuier pentru haine, au fost instalate pe amplasamentele specificate de Primarie. Noile WC-uri au fost montate atat in zona centrala a municipiului, cat si in cartierele Micalaca, Aurel Vlaicu, Bujac, Aradul Nou, Gai si Faleza Sud.
Apa mai scumpa cu 17 la suta la Sighisoara
Consiliul Local al municipiului Sighisoara (judetul Mures) a aprobat cresterea pretului la apa potabila cu 17 la suta, dupa ce in semestrul al doilea al acestui an Societatea Apa Termic Transport (ATT) a inceput sa inregistreze pierderi. CL a decis majorarea sumei dupa o analiza efectuata pe lunile aprilie-iunie, iar Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC) a acceptat majorarea.
Astfel, pretul unui metru cub de apa potabila la Sighisoara a fost majorat de la 1,36 RON la 1,62 RON, iar la canalizare de la 0,45 RON la 0,51 RON. Tot prin hotarare de Consiliu Local s-a dispus si reducerea de personal la ATT, de la 250 de angajati la 58.
Scoli reabilitate cu fonduri alocate de Ministerul Educatiei
Ministerul Educatiei si Cercetarii a alocat o suma de peste sase milioane RON (60 miliarde lei vechi) pentru reabilitarea scolilor din judetul Timis. De acesti bani vor beneficia un numar de 28 de unitati de invatamant. Pe lista obiectivelor care intra in acest program de reabilitare se afla doar trei scoli din Timisoara.
In categoria scolilor care au nevoie urgenta de reparatii costisitoare intra gradinita cu program normal din comuna Periam, scoala cu clasele I-IV din satul Rauti (comuna Uivar) si Grupul Scolar „Mihai Eminescu” din Timisoara. La polul opus se gaseste scoala generala din satul Cheglevici, comuna Dudestii Vechi.
Despagubiri asteptate pentru „Daciile” comandate inainte de 1990
Cei aproape 400 de timisoreni care au depus bani la CEC inainte de 1990 pentru a-si cumpara un autoturism Dacia asteapta sa fie despagubiti prin Fondul Proprietatea, asa cum a promis, recent, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci a Senatului, Varujan Vosganian. „Acest anunt ne-a luat pe nepregatite, dupa ce pierdusem lupta cu Statul Roman pana si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Despagubirea tuturor celor care au depus bani la CEC pentru cumpararea unei masini, la valoarea stabilita de instanta, ar insemna o sarcina bugetara de peste 200 milioane de dolari, de aceea este greu de crezut ca acest lucru se va intampla”, a spus reprezentantul timisorenilor inscrisi in Asociatia Pagubitilor de Autoturisme din Romania (APAR), Ioan Radulescu.
Amenzi de milioane pentru incendierea miristilor
La nivelul judetului Timis a fost lansata o avertizare privind incendierea miristilor, activitate des practicata in aceasta perioada. Este vorba despre apeluri la evitarea distrugerii habitatelor naturale prin arderea vegetatiei de pe terenurile agricole si forestiere. Cu scopul de a proteja flora si fauna, este interzisa incendierea stufului, vegetatiei forestiere si a miristilor pe intreg teritoriul judetului. Reprezentantii CJ au atras, totodata, atentia ca nerespectarea acestor masuri aduce cu ea amenzi usturatoare – pana la 7.000 RON pentru persoane fizice si pana la 30.000 RON pentru cele juridice.
Om de afaceri anchetat pentru o frauda de trei miliarde lei
TIMIS. Un om de afaceri din judetul Timis este anchetat pentru o frauda de aproape 3 miliarde lei vechi, dupa ce ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ au intrat pe firul unei afaceri cu legume. Ca urmare, a fost declansata urmarirea penala, cu avizul procurorilor, impotriva administratorului SC „Asnat” SRL Dumbravita (judetul Timis), Gheorghe Draganescu (48 ani).
Patronul a fost pus sub invinuirea comiterii infractiunii de inselaciune. Potrivit anchetatorilor, in perioada mai-iunie 2006, omul de afaceri a achizitionat de la mai multe societati, in baza unor contracte, diverse marfuri in valoare de 2,8 miliarde lei vechi, precum si servicii de transport in suma de 223 de milioane de lei vechi. Pentru plata contravalorii acestora, administratorul a emis file CEC care au fost ulterior refuzate la plata. S-a descoperit ca beneficiarul marfurilor nu avea disponibil in cont, prejudiciul retinut de oamenii legii in acest caz fiind de aproape 3 miliarde lei vechi.
Discutii pentru infiintarea unei Camere de Comert Regionale
SIBIU. Reprezentantii a 26 de organizatii ale investitorilor intentioneaza sa infiinteze o structura asemanatoare camerelor de comert, industrie si agricultura, la nivel regional, care sa aiba sediul la Sibiu sau la Brasov. Potrivit initiatorilor acestei idei, forul actual din care fac parte, cu sediul la Bucuresti, are o conducere aleasa pe criterii politice si nu le mai reprezinta interesele ca investitori in Romania.
„Am discutat cu colegii nostri din judetele care compun Agentia de Dezvoltare VII Centru si am cazut de acord sa infiintam la Sibiu o camera regionala care sa ne reprezinte interesele. Daca aceasta structura va fi pana la urma una nationala este greu de spus. Important este ca ne straduim sa unim eforturile oamenilor de afaceri sibieni si din zona noastra pentru a-si dezvolta afacerile”, a declarat directorul executiv al Camerei de Comert si Industrie Sibiu, Eugen Iordanescu.
Tanara impuscata de prieten
REGHIN. Ajutorul de paza de la o societate din orasul muresean Reghin este cercetat de politisti dupa ce, folosindu-se de arma cu aer comprimat din dotare, cu calibru de 4,5 mm, a ranit usor o tanara de 23 de ani. Potrivit politistilor, fata era chiar prietena sa, iar incidentul s-ar fi produs pe fondul neatentiei, barbatul facand uz de arma pentru a trage dupa cainii vagabonzi din preajma.
Concret, din ancheta reiese ca, in noaptea de marti spre miercuri, Istvan T. (24 ani), din Reghin, executa serviciul de paza la respectiva societate, iar in jurul orei 01.40 a facut uz de arma neletala, tragand asupra unor caini vagabonzi. El a ranit-o, insa, din greseala pe prietena lui, care se afla la o distanta de circa 10 metri.
Victima a fost transportata de urgenta la Spitalul Municipal Targu-Mures pentru acordarea de ingrijiri medicale, la doar cateva ore de la internare ea fiind externata. Medicii au stabilit ca pacienta se afla in afara oricarui pericol. Politistii asteapta acum rezultatele examinarii medico-legale pentru a vedea cate zile de ingrijiri medicale necesita tanara, iar in functie de aceasta va fi data si directia anchetei, precum si incadrarea juridica a faptei ajutorului de paza.
Mandat de arest confirmat pentru un traficant de minori
ALBA IULIA. Curtea de Apel Alba Iulia a respins, ieri, recursul in dosarul in care un tanar este cercetat pentru trafic de persoane si trafic de minori. Magistratii din cadrul Tribunalului Sibiu au hotarat, in 4 august, arestarea preventiva pe o durata de 29 de zile a lui Clopotar Novac.
Anchetatorii au descoperit ca barbatul a racolat persoane handicapate pe care le-a transportat si cazat in Italia, Germania, Polonia. Ajunsi acolo, acestia erau obligati, prin amenintari, evidentierea unor datorii fictive, santaj, confiscarea pasapoartelor si exercitarea de violenta, sa practice cersetoria si prostitutia, Novac insusindu-si banii obtinuti de acestia.
In recursul formulat impotriva incheierii Tribunalul Sibiu, prin care s-a dispus arestarea, inculpatul a sustinut ca masura preventiva nu se justifica intrucat nu exista un pericol concret pentru ordinea publica, faptele fiind prezentate in mod exagerat. „Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul declarat de inculpat, retinand ca probatoriul administrat in cauza creeaza prezumtia rezonabila si se bazeaza pe fapte de natura sa impuna concluzia ca detentia provizorie este legitima”, se arata intr-un comunicat de presa al acestei instante.
Primari din PSD si PNL, „racolati” de PD
Schimbari in viata politica din Bihor. Alesii care vor sa isi schimbe partidul din care fac parte fara sa isi piarda mandatul mai au o zi la dispozitie. Pana acum consilierul judetean Stefan Iosif Dula, precum si primarul din Tinca, Lenuta Mercea, impreuna cu toata organizatia din comuna, au trecut de la PSD la PD.
De asemenea, primarul din comuna Batar, Gheorghe Bondar, a parasit PNL si s-a inscris in organizatia democratilor, fiind urmat de doi consilieri locali. Acesta fusese ales primar pe listele PNL, insa ulterior a trecut la PD. Dupa alegerile generale, in 2005, edilul a revenit in PNL, iar acum si-a depus declaratia de apartenenta politica la PD. In schimb, in filiala PNL a venit viceprimarul Ioan Mughiurus, care a demisionat din PD, impreuna cu alti doi consilieri locali.
Deocamdata in PC si UDMR este liniste. Nici un membru al celor doua partide nu si-a anuntat iesirea din una dintre cele doua formatiuni politice.
Scoli reabilitate cu fonduri de la Uniunea Europeana
CLUJ. Uniunea Europeana a alocat 60.000 de euro prin intermediul programului Phare pentru reabilitarea a doua unitati de invatamant din judetul Cluj, afectate de inundatiile de anul trecut. Este vorba de scoala cu clasele I-VIII din satul Buza si de gradinita din satul Unguras.
Lucrarile ar urma sa se incheie in termen de 14 luni. Cele doua unitati scolare au fost afectate de inundatiile care au lovit anul trecut diferite zone din judet si care au fost cele mai grave din ultimul deceniu si jumatate.
Profit de 6 milioane euro la „Electrica Transilvania Nord”
Compania „Electrica Transilvania Nord” a raportat in primul semestru al anului un profit net de sase milioane euro, la afaceri de 155,1 milioane euro. Veniturile societatii s-au ridicat in primele sase luni la 160 milioane euro. In acelasi interval, firma de distributie si furnizare a energiei electrice a realizat vanzari de 1,6 milioane MWh, valoare ce reprezinta aproximativ jumatate din cantitatea totala de electricitate de 3,5 milioane MWh vanduta in 2005. Investitiile companiei, atrase din surse proprii si din credite, au totalizat 5,7 milioane euro, iar lucrarile realizate au atins valoarea de zece milioane euro.
Potrivit conducerii societatii, aproximativ 70 la suta din totalul lucrarilor anuale de investitii au fost deja licitate si contractate. „Electrica Transilvania Nord” deserveste un numar de 1,1 milioane de clienti din judetele Cluj, Bihor, Maramures, Salaj, Bistrita-Nasaud si Satu Mare.
Compania a realizat in primele trei luni ale anului o cifra de afaceri neta de 297,5 milioane RON si a obtinut un profit net de 17,1 milioane RON.
„Electrica Muntenia Nord”, „Electrica Transilvania Sud” si „Electrica Transilvania Nord” sunt ultimele trei filiale ale „Electrica” SA ce nu au fost privatizate. Consultantul ales de Statul Roman pentru privatizarea acestor companii este grupul financiar Rothschild”.
„Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca strategia de privatizare ar putea fi aprobata in toamna acestui an, existand posibilitatea ca acestea sa fie privatizate la pachet. Celelalte cinci filiale ale „Electrica”, au fost deja vandute investitorilor straini.