27.6 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialToleranta etnica si religioasa a taranilor, la cote minime

Toleranta etnica si religioasa a taranilor, la cote minime

Mentalitatea taranului roman este caracterizata in continuare printr-o toleranta etnica si religioasa extrem de scazuta, dupa cum reiese din ultimul Eurobarometru rural dat publicitatii ieri de Fundatia pentru o Societate Deschisa.
Cea mai mare incredere (66%) o au taranii in persoanele din familiile lor. In schimb, doar 9% din cei intervievati in cadrul sondajului au raspuns ca au foarte multa incredere in oamenii de alta religie decat ei iar pentru 30% raspunsul a fost „multa”. De asemenea, 67% din cei care au raspuns sondajului au declarat ca au foarte putina sau putina incredere in persoanele de alta nationalitate.
Cei mai huliti sunt cei de etnie rroma, 56% din taranii romani considerand, intr-o mai mica sau mai mare masura, ca acestia ar trebui sa poata sa se stabileasca intr-o localitate doar cu acordul obstii. Mai mult de jumatate (52%) din subiectii sondajului au fost extrem de radicali, considerand ca statul ar trebui sa ia masuri pentru a stopa cresterea numarului de rromi.
Nici homosexualii nu sunt iubiti la tara, 67% din populatia din mediul rural considerand ca apartenenta la aceasta minoritate sexuala ar trebui pedepsita prin lege. Potrivit realizatorilor sondajului, toleranta etnica, religioasa sau sexuala a taranilor depinde de mai multi factori, cum ar fi nivelul de educatie, varsta, bunastarea sau faptul daca au calatorit sau nu in strainatate dupa 1990.
Nici in ceea ce priveste nivelul de trai rezultatele sondajului nu sunt prea imbucuratoare. De exemplu, 31% din cei chestionati declara ca nu le ajung banii nici pentru strictul necesar, mai putini decat in 2002 (52%), dar mai multi decat in 1998 (26%).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă