17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialToamna filmelor începe la Mureş

Toamna filmelor începe la Mureş

Iubitorii de scurt-metraje vor avea, de astăzi şi până dumi-nică, posibilitatea de a urmări 52 de filme de calitate.

Festivalul internaţional de scurt metraje „Alter-Native” de la Târgu-Mureş a ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie şi nu dă semne că s-ar lăsa influenţat negativ de criza financiară. Asta pentru că organizatorii evenimentului au reuşit să adune şi în acest an  150.000 de lei, adică bugetul de care a dispus şi în 2008 festivalul. Banii vor fi utilizaţi în principal pentru transportul şi cazarea invitaţilor, precum şi pentru restul cheltuielilor legate de proiecţiile de film.

Iubitorii de scurt metraje vor urmări filme de calitate, dau asigurări organizatorii festivalului, care au anunţat că cele 52 filme incluse în concurs au fost alese din 679 pelicule din peste 50 ţări prezentate la preselecţie. „În concurs se vor afla 26 filme de ficţiune, 21 filme de animaţie, 4 documentare şi un film experimental. România şi Franţa vor fi reprezentate de câte şapte scurt metraje, iar Ungaria de şase. În acest an invitatul de onoare al festivalului este Slovenia”, a precizat directorul festivalului de la Târgu-Mureş, Şipoş Levente, care spune totodată despre Slovenia că produce filme de calitate, însă prea puţin cunoscute publicului din România. Potrivit lui Şipoş Levente, programul de concurs din acest an va fi de 11 ore şi şapte minute.

Lungmetraje

Directorul festivalului, Şipoş Levente, a mai precizat că, dincolo de scurtmetrajele prezente în concurs, iubitorii de film vor avea posibilitatea să urmărească pe tot parcursul evenimentului, care se va desfăşura în Palatul Culturii, nu mai puţin de 22 filme artistice şi documentare din categoria lungmetraj. Printre acestea se află şi două creaţii propuse la premiul Oscarla categoria „Cel mai bun film străin”. Este vorba de filmul lui Szabolcs Hajdu, „Bibliotheque Pascal”, ale cărui secvenţe au fost filmate în urmă cu doi ani şi la Târgu-Mureş, iar cealaltă este producţia poloneză „All That I Love”, semnată de Jacek Bor-cuch. Alte titluri de rezonanţă sunt „Morgen”-ul lui Marian Crişan, care a câştigat patru trofee la Festivalul de Film de la Locarno, „Pescuit sportiv”, semnat de Adrian Sitaru, premiat la Palm Springs, Estoril, Mons şi Salonic, sau „Eva” al lui Adrian Popovici. Preţul unui bilet la festival costă 10 lei, iar abonamentul pe cinci zile costă 30 de lei.  

 

Muzica bună

Organizatorii festivalului internaţional de filme de scurtmetraj de la Târgu-Mureş s-au gândit să ofere o alternativă celor care vor ceva în plus, nu doar filme în cele trei patru zilei şi o serie de concerte. Vor concerta „Bende Zsolt Quartet”, „Impera Band” sau „Pál Utcai Fiúk”, dar şi Marcian Petrescu sau singura trupă de harmonică-blues din România, „Trenul de Noapte”. Sâmbătă, de la ora 18.00, în Studioul B5 de pe strada Bolyai nr. 5 va avea loc deschiderea expoziţiei „în memoriam Irsai Zsolt”, iar de la 18.30, tot aici vor putea fi vizionate videoproiecţii din Slovenia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă