2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialTismaneanu, primit in GDS

Tismaneanu, primit in GDS

Coordonatorul Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, Vladimir Tismaneanu, a primit, miercuri, premiul GDS pe anul 2007.
El a spus ca premiul este, de fapt, al intregului colectiv care a redactat raportul de condamnare a regimului comunist. "Este premiul raportului si premiul intregii Comisii. Este o distinctie pur tehnica, care apartine intregului colectiv. Este un moment de sarbatoare pentru societatea civila. Noi nu am fost o comisie a razbunarii, a revansei si a rafuielii politice. Nu acesta a fost scopul. Ideea de a condamna acest sistem ca fiind ilegitim si criminal mi s-a parut extrem de importanta", a declarat Tismaneanu.
El a tinut sa sublinieze contributia presedintelui Traian Basescu la finalizarea acestui raport. "Pentru noi a contat foarte mult faptul ca, pentru presedinte, comunismul a devenit un subiect personal, desi a recunoscut in mai multe randuri ca nu tot ceea ce s-a intamplat in comunism i-a fost intotdeauna foarte familiar. Eu cred ca din momentul in care presedintele Basescu a imbratisat acest proiect, in 2006, putem spune ca a devenit proiectul Traian Basescu", a mai spus Tismaneanu.
Reprezentantul GDS Andrei Oisteanu a anuntat ca Vladimir Tismaneanu a devenit membru al Grupului pentru Dialog Social, dar ca decizia a fost luata dupa ce nominalizarea sa a fost votata drept castigatoare de conducerea GDS.
"Cutuma este ca membrii GDS sa nu fie premiati, dar Vladimir Tismaneanu a fost primit recent, prin vot, iar premiul este pentru 2007", a spus Oisteanu.

Cele mai citite
00:01:21

Pentagonul a fost „încurajat” de decizia de a ridica controlul asupra majorității promoțiilor militare

Pentagonul, prin purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat reporterilor marți (5 decembrie) că a fost încurajat de decizia senatorului american...

România, țara IT-iștilor, tot la foaie și pix. Interviu cu ministrul digitalizării

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, declară război imprimantelor și spune că are planuri mari în ceea ce privește digitalizarea administrațiilor din țară,...

Secretarul de stat pentru relația cu Republica Moldova s-a întâlnit cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene

Secretarul de stat Adrian Dupu, șeful Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, s-a întâlnit cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac. Întâlnirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă