5.4 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialTinerii studiosi cotizeaza 50 de milioane de dolari anual

Tinerii studiosi cotizeaza 50 de milioane de dolari anual

„Hai la o bere!” Aceasta este prima minciuna a studentului, pentru ca niciodata nu este numai una. Putini stiu insa ca, in jurul acestei invitatii banale, se invarte in Iasi o industrie de 50 milioane de euro anual. Cam atatia bani cheltuiesc studentii din afara Iasiului intr-un an.

Spre comparatie, suma este apropiata de bugetul Primariei Iasi pe acest an, care este de 2.400 miliarde lei (aproximativ 65 milioane de euro). In timpul vacantei studentesti, multe afaceri din Iasi merg ca si cum orasul tocmai ar fi suferit un bombardament atomic: terasele din jurul campusurilor sunt pustii, discotecile sunt goale, solicitarile pentru inchirierea apartamentelor sunt la pamant, iar firmele de transport mai mult plimba aerul dintr-un cartier in altul. 56.000 de studenti cheltuiesc banii parintilor la Iasi. De pe urma studentilor isi duc existenta in Iasi in jur de 7.000 de persoane, reprezentand cadre didactice si personal auxiliar (administratori, femei de serviciu, contabili, paznici s.a.). Aceasta doar la prima vedere. Pentru ca mai trebuie adaugate locurile de munca ce se creeaza in amonte si in aval, in industrii conexe. La nivelul anului trecut, universitatile iesene, fie ele de stat sau particulare, au declarat in jur de 70.000 de studenti. „Din totalul studentilor pe care ii are Iasiul, doar in jur de 20% sunt din municipiu”, a estimat Eduard Plescan, director administrativ al Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi. Acesta inseamna ca din alte judete provin in jur de 56.000 de studenti. Acestia au nevoie de masa, cazare, distractie, iar 25.000 dintre ei platesc si o taxa anuala de scolarizare, care in medie se ridica la 500 de dolari. La un calcul matematic simplu constatam ca, numai de pe urma taxelor, se aduna 12,5 milioane de dolari. Din numarul total al studentilor din Iasi, aproximativ 36.000 dintre ei ar trebui sa-si caute gazda sau apartament de inchiriat de la populatie. Daca scadem o parte din cei care practica invatamantul la distanta, numarul se reduce la 30.000. Acestia sunt dispusi sa cheltuiasca in jur de 1,5 milioane de lei lunar pe o camera sau un apartament inchiriat. Practic, aceasta inseamna ca anual in Iasi aproximativ 10.000 de apartamente sunt ocupate de catre studenti, care sunt inchiriate in medie cu 80 de dolari, ceea ce inseamna 800.000 de dolari lunar.
Daca tragem linie si adunam cat cheltuiesc studentii, se aduna in jur de 50 de milioane de dolari anual. O suma fabuloasa, fara de care Iasiul si viata lui economica ar fi ca si moarte. „Credeam ca nu se mai termina vara asta.” Venirea toamnei si inceperea anului universitar aduc zambetul pe fata tuturor celor care traiesc de pe urma studentilor. „Daca vara duceam doi-trei calatori, acum, cel putin sambata si duminica, avem masinile pline, plus 30-40 de pachete pentru care eu primesc in jur de un milion fara sa dau socoteala nimanui”, a declarat un sofer care conduce un autocar cu curse zilnice pe ruta Iasi-Piatra Neamt si retur. In total, este vorba de zeci de autocare sau microbuze si sute de oameni care traiesc din asta. „Credeam ca nu se mai termina vara asta. Aproape trei luni am stat cu terasa mai mult goala, am tinut-o deschisa doar pentru prestigiu. Uitati-va acum: este plina-ochi”, a constatat un patron care are deschisa o terasa in campusul Tudor Vladimirescu.

Cele mai citite

Horaţiu Potra, reţinut pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor

Întrebaţi despre o eventuală legătură între Horaţiu Potra şi Călin Georgescu, avocaţii consilierului au negat categoric existenţa unei conexiuni în acest dosar Horaţiu Potra, consilier...

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă