10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialTinerii se înscriu la facultate cu gândul la plecarea în străinătate

Tinerii se înscriu la facultate cu gândul la plecarea în străinătate

 

Dacă admiterea e numai pe bază de dosar – nota de la bacalaureat, plus un eseu despre motivele alegerii respectivei facultăți – atunci, cu siguranță, universitatea respectivă are mulți candidați. La fel de greu atârnă și gândul că o anumită specializare îți asigură șanse mai mari la un loc de muncă, în țară și în străinătate. Iată criteriile pentru care în 2014 tinerii au optat pentru o facultate sau alta.

Admiterea în învățământul superior a intrat în linie dreaptă, în această săptămână.

O parte dintre universități au început deja selecția candidaților, de luni, 21 iulie. Altele vor proceda la fel în zilele următoare. Ceea ce se constată în acest an, poate mai mult în comparație cu precedenții, este orientarea tinerilor către specializări care să le asigure șanse mai mari la un loc de muncă în țară sau străinătate. Medicina este, de departe, campioană, din acest punct de vedere, după cum arată statistica de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Aici s-au înscris aproape 4.000 de candidați, cea mai mare concurență fiind la Facultatea de Medicină – 4,5 pe un loc. Și asta în condițiile în care, după cum se știe din experiența ultimilor 20 de ani, mulți medici tineri de la noi și-au găsit de muncă în Occident, datorită mai ales prestigiului școlii românești de Medicină. O parte dintre cei care dau acum examen de admitere nici nu se mai sfiesc să spună că planul lor este de-a pleca din țară, după absolvirea studiilor.

Concurență acerbă la ASE

Săptămâna trecută a fost chiar îngrămădeală la Academia de Studii Economice, nu mai puțin de 8.500 de candidați înscriindu-se la această instituție de învățământ. Și asta în condițiile în care ASE-ul a schimbat macazul în acest an și nu a mai organizat examen de admitere, cum a făcut-o în 2013. Acum au fost suficiente diploma de bacalaureat și un eseu în care să explici de ce vrei să studiezi o anumită specializare, ca să fii primit în cursa pentru ocuparea unui loc de student. Gândiți-vă că anul trecut la ASE, în condițiile examenului de admitere, au fost doar 3.300 de candidați. Concurența din acest an e destul de mare – 3,1 candidați pe un loc, în medie. Pentru că există și o specializare extrem de râvnită de tineri – Informatică Economică – unde se înregistrează o adevărată luptă a dosarelor, având în vedere că sunt 8,2 candidați pe un loc.

Politehnica și o specializare mult râvnită – Ingineria Medicală

Specializări foarte atractive sunt și în cazul Universității Politehnice din București, precum Antreprenorialul, Ingineria și Managementul Afacerilor, Automatică și Calculatoare. Se știe astfel că la aceste facultăți concurența pornește de la 2,2 candidați pe un loc și ajunge până la 6,5 pe loc, în cazul Ingineriei Medicale. Cât privește posibilitatea de-a pleca în străinătate, nu mai e ceva nou dacă spui că universitățile de top de la noi sunt în fiecare an vizitate de reprezentanți ai unor firme de peste hotare. Aceștia caută studenții eminenți și încheie cu ei contracte, astfel încât absolvenții noștri au deja un drum profesional asigurat după finalizarea studiilor.

Voluntariatul, ca temelie pentru viitoarea carieră

A performa într-o meserie nu depinde însă numai de studiul individual, ci și de implicarea în proiecte comunitare. Voluntariatul este, din acest punct de vedere, cea mai bună modalitate de a-ți descoperi vocația pentru o anumită meserie.

Ceea ce se întâmplă de mult timp în Occident arată că voluntariatul poate fi piatra de temelie în viitoarea carieră, în sensul în care îți dezvolți abilități, precum comunicarea sau munca în echipă, care atârnă destul de greu în CV-ul necesar ocupării unui loc de muncă. „Tinerii ar trebui să fie voluntari, pentru că așa descoperă diverse activități din care își dau seama ce ar dori să facă în viața lor”, este lecția de viață a lui Denise Deshaies, o americancă implicată de mai mulți ani în proiecte umanitare din România.  

Cele mai citite

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă