2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialTimes: Iranul e gata sa produca bomba nucleara

Times: Iranul e gata sa produca bomba nucleara

Iranul a pus la punct tehnologia necesara producerii unei bombe nucleare si asteapta ordinul liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, pentru a incepe fabricarea ei.

Dupa primirea ordinului, Iranul ar putea sa produca arma nucleara in cel mult un an, potrivit unei surse din serviciile de informatii occidentale, citata de The Times, potrivit ziare.com.

Potrivit sursei citate, Teheranul a incheiat in 2003 un program de cercetare in urma caruia a obtinut tehnologia necesara imbogatirii uraniului iar, in clipa de fata, iranienii sunt perfect capabili sa produca si sa detoneze un focos nuclear, ce va fi purtat de rachetele cu raza lunga de actiune Shehab-3.

Din momentul in care ayatollahul Khamenei, liderul suprem al Iranului, va aproba construirea bombei atomice, iranienii vor avea nevoie de doar 6 luni pentru a imbogati uraniul si inca 6 pentru a asambala dispozitivul nuclear.

"Daca liderul suprem ia aceasta decizie, iranienii vor imbogatii uraniul la centrala de la Natanz, in aproximativ 6 luni, in functie de cate centrifuge vor folosi. Nu stim daca aceasta decizie a fost luata deja", spune sursa din serviciile de informatii, adauand ca Iranul ar fi putut construi si alte baze nucleare mai mici, in afara de buncarul extrem de bine pazit de la Natanz, in care ar putea sa dezvolte materialele necesare realizarii bombei nucleare.

Programul nuclear secret al Iranului

Un departament secret al Ministerului iranian al Apararii a cheltuit in ultimii ani cateva miliarde de dolari pentru a dezvolta tehnologia necesara crearii armei atomice, folosind sute de oameni de stiinta din diverse domenii de cercetare, arata sursa citata.

Potrivit unui oficial israelian, Iranul a obtinut pana acum 1.010 kilograme de uraniu imbogatit 3,9%, mai mult decat suficiente pentru obtinerea a 30 de kilograme de uraniu imbogatit 95%, cantitate necesara pentru producerea unei bombe nucleare.

Solutia militara ramane valabila

Washingtonul asteapta pana la sfarsitul lunii septembrie ca Iranul sa se aseze la masa negocierilor, amenintand in caz contrar cu sanctiuni economice extrem de dure, in timp ce Israelul, prin ministrul Apararii Ehud Barak avertizeaza ca nu este exclusa o lovitura militara asupra instalatiilor nucleare iraniene.

Potrivit oficialilor israelieni, atacarea bazelor nucleare de la Natanz si Arak ar da inapoi cu doi sau trei ani eforturile Iranului de a obtine bomba atomica.

Cele mai citite
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă