20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialThe Washington Post: "Rușii urăsc SUA mai mult decât o făceau sovieticii"

The Washington Post: „Rușii urăsc SUA mai mult decât o făceau sovieticii”

Mai mult de 80% dintre ruși au în prezent o părere foarte proastă despre Statele Unite ale Americii, arată un studiu citat de cotidianul The Washington Post, care a constatat că sentimentul antiamerican din Rusia a ajuns la cote mult mai mari chiar și decât în era sovietică. “Ați crezut că Uniunea Sovietică era anti-americană? Încercați Rusia de azi”, scrie publicația în articolul "Russia’s anti-American fever goes beyond the Soviet era’s".

“După un an în care retorica furioasă a fost pompată pe undele rusești, mânia împotriva Statelor Unite este la cel mai înalt nivel de când a început să fie măsurată prin sondaje de opinie. De la vânzătorii stradali obișnuiți până la Kremlin, un val de irascibilitate anti SUA a măturat țara, depășind ca intensitate toate momentele de la Stalin încoace”, au constatat observatorii citați de ziarul american.

The Washington Post notează că indignarea a atins un maxim după asasinarea lui Boris Nemțov. La câteva ore după crimă, foarte mulți ruși au îmbrățișat teoriile conspirației care susțineau că vinovată de moartea opozantului lui Vladimir Putin ar fi CIA, care vrea astfel să discrediteze Rusia. “Se fac eforturi pentru a schimba îmbrăcămintea cu simboluri occidentale cu cele care au roșul, albastrul și albul rusesc. Eforturi de a înlocui Coke cu băuturi răcoritoare făcute în Rusia. Există furie cu privire la sancțiunile impuse de SUA. Și o fascinație pasionată, încărcată de conspirații, cu privire la metodele pe care se presupune că le folosește Washingtonul pentru a instiga la neliniște în Ucraina și Rusia”, precizează cotidianul american.

În aceste condiții, politicienilor de peste Ocean le este tot mai greu să găsească sprijin printre ruși. Nivelul de 80% opinii antiamericane identificat de organizația independentă Centrul Levada reprezintă un număr care „a crescut de peste două ori numai în ultimul an și care este de departe cea mai înaltă rată de negativism de când s-au înregistrat aceste sondaje, în 1988”, arată Washington Post.

Iar asasinarea lui Nemțov, cel mai important personaj politic ucis în cei 15 ani de conducere a lui Vladimir Putin, a venit nu doar ca o lovitură de imagine în defavoarea președintelui rus, ci și ca o lovitură brutală împotriva forțelor pro-occidentale din Rusia. „Mânia anti-Vest este pe punctul de a crește și mai mult dacă președintele Obama decide să trimită arme pentru militarii ucrainieni. (…) Chiar și unii dintre criticii cei mai acerbi ai lui Putin spun că nu pot susține o astfel de propunere, din moment ce costul este reprezentat de viețile soldaților națiunii lor”.

Cotidianul american îl citează pe Sergey Mikheev, director al Centrului pentru Politici Curente, aliat Kremlinului, care a afimat într-un talk-show difuzat de un canal oficial rusesc că SUA experimentează geopolitic, folosind oamenii precum porcușori de guineea. „Ne tratează pe toți în același mod, amenințând nu doar stabilitatea lumii, ci chiar existența fiiecărui om de pe această planetă”, a afirmat Mikheev, potrivit Washington Post.

Prin comparație, retorica sovietică, deși era în mod oficial anti americană, nu putea reprima pasiunea rusului simplu pentru Beatles, nici entuziasmul pentru știrile bruiate de la Vocea Americii. După căderea Uniunii Sovietice, au mai fost încercări de stârnire a sentimentelor antiamericane. „În mod deosebit după ce SUA și NATO au bombardat Serbia, un aliat al Rusiei, în 1999. A venit apoi războiul din Irak, expansiunea NATO și conflictul ruso-georgian. De fiecare dată, au existat mici vârfuri de sentimente antiamericane, care au dispărut totuși la fel de repede cum au apărut”, arată cotidianul. 

Putin a mărit volumul după mișcările de protest de la finalul lui 2011 și 2012, pentru care a dat vina pe Departamentul de Stat. Dar „abia anul trecut, când a început criza din Ucraina, acest antiamericanism s-a răspândit chiar și printre cei care până atunci se urcau cu nerăbdare în avioane spre Miami și Los Angeles. (…) De data aceasta, mâinia e diferită de loviturile trecătoare din trecut, afirmă observatorii, răspândindu-se mai repede și mai amplu”, menționează Washington Post. Mai mult, acest antiamericanism a atins nivele cele mai profunde ale societății ruse, ceea ce nu se întâmplase înainte. 

Cele mai citite

60 de „supraviețuitoare” îl acuză pe fostul șef al Harrods, Al-Fayed, de abuz sexual: avocați.

Aproximativ 60 de femei au ieșit acum în față pentru a susține că au fost abuzate sexual de fostul proprietar al magazinului Harrods, Mohamed...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

60 de „supraviețuitoare” îl acuză pe fostul șef al Harrods, Al-Fayed, de abuz sexual: avocați.

Aproximativ 60 de femei au ieșit acum în față pentru a susține că au fost abuzate sexual de fostul proprietar al magazinului Harrods, Mohamed...
Ultima oră
Pe aceeași temă