28.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialThe Times: Ceausescu a murit, dar spiritul sau bantuie inca Romania

The Times: Ceausescu a murit, dar spiritul sau bantuie inca Romania

Presa internationala dedica in aceste zile spatii consistente istoriei recente a Romaniei si felului in care a cazut dictatura sotilor Ceausescu.

Desi au trecut 20 de ani de la abolirea comunismului, totusi romanii inca invata ce inseamna democratia, observa cotidianul britanic The Times, in vreme ce ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, il descrie pe Nicolae Ceausescu la CNN ca pe un "om complicat".
Vorbind despre Nicolae Ceausescu, fostul presedinte al SUA George Bush tatal isi aminteste la CNN ca Statele Unite l-au privit multa vreme cu bunavointa pe fostul dictator, pornind de la opozitia sa deschisa fata de Uniunea Sovietica: "ne-am spus initial ca este omul nostru", dar ulterior "ne-am schimbat cand am vazut ca avem de-a face cu un oligarh care controla totul". Dintr-o perspectiva mai sociala, cotidianul britanic The Times observa intr-un reportaj ca "numele lui Ceausescu este inca pe buzele tuturor, in autobuze si in cafenele".

 

Daca nu esti unul dintre cei care au fost persecutati de el, atunci viata in timpul regimului sau pare sa fi fost mai sigura decat in prezent, noteaza The Times, explicand ca, in prezent, problema centrala a romanilor, la doua decenii dupa Revolutie, este diferenta tot mai mare dintre saraci si bogati. The Irish Time, care apare la Dublin, il citeaza in schimb pe Valentin Ceausescu, singurul fiu al sotilor Ceausescu ramas in viata, care sustine ca ar fi vrut o tara "reformata". "I-am spus ca lucrurile trebuie sa se schimbe de a doua zi, daca va mai fi o a doua zi’’, povesteste Valentin Ceausescu intalnirea pe care a avut-o cu tatal sau in noaptea de 21 decembrie 1989. Fiul fostilor dictatori le spune reporterilor irlandezi ca tatal sau a judecat gresit pericolul la adresa regimului sau, crezand ca era ceva similar incercarii orchestrate in 1968 de a-l face sa adere la linia Kremlinului.

 

Valentin Ceausescu, vorbitor de mai multe limbi straine, cu studii universitare la Londra, spune ca, desi revolutia a fost "o mizerie", totusi nu s-a gandit sa plece din tara, fiindca nici unul dintre prietenii sai nu l-a tradat. "Traind intr-o tara inca bantuita de regimul tatalui sau, de secretele Revolutiei si de spectrul celor 1.500 de victime, Valentin crede ca schimbarea pasnica era posibila in Romania", mai scrie cotidianul care apare Dublin.
The Times il citeaza pe Silviu Brucan, "fostul intelept comunist, unul dintre conspiratorii care au ajutat la inlaturarea lui Ceausescu de la putere" cu celebra declaratie de dupa Revolutie: "Romanii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a invata ce inseamna democratia". "Au trecut 20 de ani, iar romanii inca mai invata", isi incheie ziarul britanic relatarea despre tranzitia  complicata a Romaniei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă