18.5 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialThe Telegraph: Preturile locuintelor scad pe pietele europene, tendinta poate ajunge si...

The Telegraph: Preturile locuintelor scad pe pietele europene, tendinta poate ajunge si in Romania

Preturile locuintelor au inceput sa scada rapid pe pietele supraincalzite din Europa, reproducand prima etapa a crizei sectorului de credite ipotecare riscante din Statele Unite, potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph, consultat de Hotnews.

In Irlanda, preturile locuintelor au scazut in ultimele patru luni datorita cresterii dobanzii de referinta din zona euro, iar "bubble-ul" din statele baltice a explodat.

Proprietatile din regiunea capitalei letone Riga au scazut cu 3,5% in iunie, dupa ce in luna mai inregistrasera o depreciere de 1%. Apartamentele din centrul vechi al capitalei letone au ajuns pana la inceputul acestui an pana mai scumpe decat cele din Berlin, pe fondul tranzactiilor speculative, realizate, in marea majoritate, in baza unor credite ipotecare in euro, franci elvetieni sau yeni japonezi. Aceasta situatie s-ar putea dovedi dezastruoasa daca moneda locala se va deprecia neasteptat – ipoteza plauzibila avand in vedere deficitul de cont curent al Letoniei care a urcat la 26% din Produsul Intern Brut (PIB).

O situatie similara, care pare a-si fi atins apogeul, se inregistreaza si in Romania, Bulgaria, Croatia si Rusia. Danske Bank a avertizat ca "bubble-ul urias" care a cuprins o mare parte a tarilor din Europa de Est aminteste de criza din anul 1997 din Asia de Est.

Preturile locuintelor din Irlanda au scazut cu 2,6% in primele sase luni ale acestui an, in vreme ce in Dublin scaderea este si mai mare, de 3,3%. Conform Daily Telegraph, declinul se extinde si in constructii, numarul de constructii noi diminuandu-se cu 34% in primul semestru.

Jean-Michel Six, economist sef pentru Europa la Standard & Poor's, a declarat ca datorita nivelului extreme de ridicat al indatorarii populatiei din multe regiuni ale Europei exista riscul, ca in aceste regiuni, conditiile de creditare sa devina mai severe. Gradul de indatorare depaseste 100% din PIB in Irlanda, Marea Britanie, Spania, Olanda si Danemarca.

"Piata din Spania este in scadere. Companiile imobiliare locale au raportat scaderi ale preturilor de la un trimestru la altul, atat in Madrid, cat si in alte regiuni", a mai spus Jean-Michel Six.

Preturile locuintelor din Franta au inregistrat o scadere de 1,5% in luna iulie, desi comparativ cu inceputul anului acestea s-au majorat cu 5%.

"Majorarile dobanzilor de referinta operate de bancile centrale au efect asupra veniturilor disponibile, afectate deja de cresterea gradului de idatorare al populatiei", a adaugat Six.

Banca Centrala Europeana a dublat dobanda de referinta din decembrie 2005 si pana in present, de la 2% la 4%.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Servicii de transport aerian de lux în România

Producătorul francez de avioane Dassault a livrat către România primul avion privat de lux Falcon Compania românească Dokia Air a cumpărat cu peste 40...

Cunoscutul artist Randi, la volan sub influența drogurilor

Cunoscutul artist Randi a fost prins de polițiști în timp ce conducea sub influența drogurilor. Incidentul a avut loc în luna februarie, când acesta...

Peste 200 de produse de parfumerie, îmbrăcăminte, încălțăminte și de marochinărie contrafăcute, descoperite de polițiștii de frontieră

Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit peste 200 de produse de parfumerie, îmbrăcăminte, încălțăminte și articole de marochinărie, care sunt suspectate a fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă