16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialThe Independent: Măsurile referitoare la imigranţi arată ipocrizia ţărilor gazdă

The Independent: Măsurile referitoare la imigranţi arată ipocrizia ţărilor gazdă

Xenofobia rămâne o forţă semnificativă în democraţiile din întreaga lume, în condiţiile recesiunii economice, dar măsurile împotriva imigranţilor şi etnicilor romi arată şi ipocrizia ţărilor gazdă, comentează The Independent, în ediţia electronică de vineri, citat de Mediafax.

Franţa nu este singura care ia măsuri împotriva imigranţilor, constată cotidianul britanic. Şi statul italian a hărţuit şi deportat imigranţi romi, timp de mai mulţi ani. În Statele Unite, este contestată în justiţie o lege aprobată de statul Arizona şi care dă poliţiei dreptul de a cere unor persoane să prezinte acte de identificare, pentru a detecta imigranţi ilegali din Mexic, în condiţiile în care oponenţii acestei legi susţin că ea duce la o profilare rasială.

De asemenea, preocupările legate de situaţia copiilor imigranţilor ilegali din Statele Unite au determinat unele afirmaţii în cercurile republicane privind eliminarea prevederii constituţionale ce acordă cetăţenie persoanelor născute pe teritoriul american. În Australia, cei doi candidaţi la alegeri, premierul Julia Gillard şi Tony Abbott, de la Partidul Liberal, din opoziţie, se întrec în a adopta o linie mai dură faţă de imigranţii ilegali şi solicitanţii de azil, subliniază cotidianul.

Ipocrizia acestor măsuri este foarte mare, comentează The Independent. În Australia, Gillard şi Abbott sunt amândoi imigranţi, premierul fiind născut în Ţara Galilor, în Marea Britanie, iar liderul opoziţiei în Londra. De asemenea, tatăl preşedintelui francez Nicolas Sarkozy a fost un aristocrat ungar care a fugit în Franţa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Dar această ipocrizie nu se limitează doar la politicieni. Majoritatea statelor avansate din punct de vedere economic – în special Australia şi Statele Unite – au avut de câştigat de pe urma imigranţilor, remarcă The Independent.

„Economia globală rămâne slabă şi xenofobia probabil că va rămâne o forţă semnificativă în statele democratice din întreaga lume. Liderii politici responsabili de pretutindeni trebuie să aibă curajul să le explice cetăţenilor lor că imigranţii nu reprezintă cauza problemelor lor”, conchide ziarul britanic.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...
Ultima oră
Pe aceeași temă