Juristii care pregatesc trimiterea in judecata a companiei britanice de armament BAE System, banuita de practici de corupere, urmaresc pastrarea celor mai simple si mai relevante dovezi si elemente, astfel ca dosarul privitor la Romania, mai complex, ar putea fi eliminat, scrie luni The Guardian, citat de Newsin.
Pe de alta parte, un parlamentar britanic conservator i-a cerut premierului Gordon Brown sa opreasca ancheta impotriva BAE Systems, companie suspectata ca a dat mita inclusiv in Romania, intrucat pe timp de criza economica functionarea producatorului ar fi esentiala pentru industrie, scrie The Guardian.
Nigel Evans, un parlamentar britanic conservator, in circumscriptia caruia exista fabrici ale BAE Systems, avertizeaza ca industria ar putea fi iremediabil afectata daca Oficiul britanic pentru fraude financiare (SFO) decide sa trimita in judecata compania de armament. Evans i-a cerut premierului Gordon Brown si colegilor sa intervina in cazul acuzatiilor de mita aduse impotriva BAE.
In scrisoarea sa catre Blair, Evans isi justifica solicitarea facand referire la criza economica. "Bineinteles ca existe preocupari in legatura cu care BAE trebuie sa se justifice, dar, in aceste vremuri marcate de grave probleme economice, o lovitura atat de puternica data celui mai mare producator britanic ar fi de nedorit pentru toti cei implicati", scrie Evans.
In plus, parlamentarul conservator scrie ca punerea sub acuzare ar putea avea "ramificatii adanci pentru industria britanica".
"In ultimii 17 ani am lucrat indeaproape cu BAE", adauga Evans.
Potrivit unor surse juridice citate de The Guardian, apelul facut de parlamentar intervine in contextul in care SFO pregateste in mare graba un nou dosar de judecata, care urmeaza sa fie inaintat pana la sfarsitul lunii procurorului general, Patricia Scotland. Aceasta are drept de veto in anumite cazuri de coruptie.
Astfel, Evans, ales in circumscriptia Ribble Valley, doreste ca premierul, ministrul comertului, Peter Mandelson, si cel al apararii, Bob Ainsworth, sa intervina pe langa SFO. "Tony Blair a stabilit un precedent ca prim-ministru, avand un interes personal si activ in aceste investigatii de interes national", a spus parlamentarul.
Blair a starnit o controversa internationala in 2006 cand, sustinut de Jack Straw, un alt politician cu anumite interese pe plan local, a fortat personal SFO sa renunte la ancheta penala pe tema platilor secrete efectuate de BAE catre importante personalitati saudite pentru a obtine in schimb un contract valoros. Straw este in prezent ministru de justitie. El si alti ministri il asista in mod regulat pe procurorul general la cabinet, in ciuda promisiunilor de reformare a acestui rol si de acordare a unei indpenendente depline procurorilor.
Richard Alderman, directorul SFO, a confirmat recent ca are in vedere aducerea in justitie a companiei, dupa ce aceasta a refuzat sa sa negocieze o intelegere prin care se obliga sa plateasca penalitati insemnate pentru toate contractele fraudate obtinute in Cehia, Tanzania, Africa de Sud si Romania. Potrivit unei surse juridice, aceast demers impotriva BAE si a avocatilor sai "l-a lasat pe Alderman fara nicun prieten".
Intrucat SFO a facut acest anunt public, procurorul general Patricia Scotland a ramas expusa in fata riscului de a parea ca se lasa intimidata de presiuni politice si, in plus, face ca tacticile traditionale de lobby ale BAE sa fie si mai dificile. BAE a declarat ca va raspunde acuzatiilor SFO numai daca "directorul institutiei obtine aprobarea pe care o doreste de la procurorul general".
Ultimele activitati intreprinse in legatura cu dosarul de judecata sunt efectuate de o echipa de juristi provenind din afara SFO si condusa de Timothy Langdale. Surse juridice au explicat ca se urmareste rafinarea dovezilor prin retinerea numai a celor mai simple si mai puternice elemente, spre deosebire de metodele traditionale ale SFO, prin care se au in vedere toate capetele de acuzare si care implica procese ce pot dura luni intregi. Aceasta ar putea insemna ca dosarele referitoare la Romania si Africa de Sud, care contin cele mai complexe dovezi straine, ar putea fi eliminate, comenteaza The Guardian.
SFO a examinat, printre altele, un contract de 116 milioane de lire obtinut de BAE pentru intretinerea si modernizarea a doua fregate britanice vandute Romaniei in 2003. Au existat acuzatii ca un politician roman neidentificat a primit un comision secret de 6 milioane de lire in legatura cu tranzactia, scria in 2007 saptamanalul britanic The Observer.
BAE a indicat ca este dispus sa incheie o intelegere amiabila in cazul de coruptie, dar a refuzat sa plateasca penalitati in valoare de 500 de milioane de lire. Surse apropiate negocierilor au declarat ca s-ar putea ajunge la un acord privind plata unor penalitati daca Alderman ar fi dispus sa poarte o discutie privata cu presedintele BAE, Dick Olver, pentru a schita termenii unei intelegeri.
The Guardian comenteaza ca recent au mai existat o serie de astfel de cazuri de coruptie care implica companii mari. In Franta, mai multi directori ai companiei petroliere Total au fost condamnati la inchisoare pentru cinci ani. In Germania, compania de electronice Siemens a platit mai mult de 2 miliarde de dolari in amenzi si costuri de judecata pentru a incheia oferte amiabile privind o serie de acuzatiide mita din mai multe parti ale lumii. In SUA, compania petroliera Halliburton si alte companii intermediare au acceptat plata unor penalitati de 600 de milioane de dolari si posibilitatea condamnarii la inchisoare a unui director senior si extradarea din Londra a unui intermediar britanic, Jeffrey Tesler, acuzat ca ar fi facilitat mita catre Nigeria.