5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialThe Guardian: Cum a oferit Israelul focoase nucleare Africii de Sud în...

The Guardian: Cum a oferit Israelul focoase nucleare Africii de Sud în 1975

Documente secrete sud-africane dezvăluie o ofertă a Israelului de a vinde focoase nucleare regimului de apartheid din Africa de Sud, reprezentând o primă dovadă oficială a faptului că Israelul deţine armament nuclear, relatează cotidianul The Guardian, citat de Historia.

Minutele strict secrete ale întâlnirilor din 1975 dintre cele două părţi arată că ministrul sud-african al Apărării, PW Botha, a solicitat focoase nucleare, iar Shimon Peres, în calitate de ministru al Apărării, a răspuns solicitării, oferind trei tipuri de focoase. Cei doi oficiali au semnat şi un amplu acord privind legăturile militare bilaterale, care include o clauză conform căreia existenţa documentului urma să rămână secretă.

Materialele au fost obţinute de cercetătorul american Sasha Polakow-Suransky în timpul documentării privind relaţiile dintre Israel si Africa de Sud. Autorităţile israeliene au calificat informaţiile drept lipsite de fundament şi a subliniat că „nu au avut loc niciodată negocieri” între cele două ţări.

Preşedintele israelian, Shimon Perez, a negat existenţa unor negocieri prin care s-au oferit focoase nucleare regimului de apartheid din Africa de Sud.

Unul dintre motivele pentru care Africa de Sud nu a cumparat focoase nucleare israeliene a fost preţul. Ulterior, Africa de Sud şi-a construit propriile arme nucleare, deşi nu este exclus să fi beneficiat de asistenţă israeliană.

Existenţa arsenalului nuclear israelian a fost dezvăluită de Mordechai Vanunu, într-un interviu publicat de Sunday Times în 1986, însoţit de fotografii din interiorul uzinei nucleare de la Dimona.

Cele mai citite

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

Motorul de căutare Google a marcat Ziua Naţională a României cu un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cei care au...

Echipa lui Răzvan Lucescu merge în primăvara europeană. Rezultatele complete din Conference League

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, s-a impus în deplasare în fața lui Eintracht Frankfurt, scor 2-1, și s-a calificat în optimile...
00:00:52

VIDEO. Palestinienii fug din Khan Younis

Palestinienii și-au părăsit casele din Khan Younis, în Gaza, îndreptându-se spre vest vineri (1 decembrie), după ce luptele dintre Israel și Hamas au reînceput. Avioanele...
Ultima oră
Pe aceeași temă