Desi Europa de Est s-a debarasat de economia planificata si de dominatia partidului unic, serviciile secrete si de securitate au pastrat o influenta disproportionata, care pare sa se afle acum in ascensiune, se arata in ultima editie a publicatiei britanice „The Economist”.
Referindu-se la situatia din Romania, revista scria ca „serviciile secrete ale erei comuniste, cunoscute sub numele de Securitate, s-au dovedit cu mult mai atotpatrunzatoare si mai flexibile, actionand intens in mediul de afaceri si beneficiind de numeroase legaturi politice”. Publicatia aminteste si faptul ca presedintele roman „l-a concediat recent pe unul din sefii serviciilor secrete pe fundalul unui scandal privind fuga din tara a unui presupus agent triplu”. Totodata, preia afirmatiile criticilor lui Traian Basescu privind activitatea acestuia la Navrom-Antwerp inainte de 1989.
O trasatura comuna a tarilor foste comuniste este vulnerabilitatea politicienilor est-europeni si a institutiilor publice, sublinia publicatia, adaugand: „Multe din figurile importante ale vechiului sistem s-au reetichetat in noul sistem, cu tot cu banii si cu puterea lor, si se descurca foarte bine in noul sistem”.