10 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialThe Daily Telegraph: Rusia permite agenţilor să ucidă inamicii din străinătate

The Daily Telegraph: Rusia permite agenţilor să ucidă inamicii din străinătate

Serviciul secret rusesc a ordonat crearea unei unităţi speciale care să elimine duşmanii din străinătate ai Rusiei, conform unui document secret, relatează The Daily Telegraph.

Documentul datează din 19 martie 2003 şi a fost redactat cu patru ani înainte de uciderea fostului spion rus Alexander Litvinenko în Londra.

Termenul provizoriu pentru ca echipa să înceapă activitatea a fost stabilit pentru data de 1 mai 2004. The Daily Telegraph a făcut rost de respectivul document, care face parte, după toate probabilităţile, din ancheta aparţinând comandamentului de contra-terorism al Scotland Yard în cazul morţii lui Alexander Litvinenko.

Rusia a declarat în repetate rânduri că nu-l va extrăda niciodată în Marea Britanie pe Andrei Lugovoi, un fost agent KGB care este considerat ca fiind principalul suspect în cazul Litvinenko.

Ce conţine documentul?

Conform The Daily Telegraph, documentul face referire la o lege pentru „combaterea activităţilor extremiste”, iar obiectivele sunt „observarea, identificarea şi aducerea ţintelor în Federaţia Rusă”. De asemenea, este acceptată, în urma „directivelor speciale”, „eliminarea în afara graniţelor Federaţiei Ruse, în statele fostei URSS şi în Uniunea Europeană a liderilor grupărilor şi organizaţiilor teroriste, ai formaţiunilor şi asociaţiilor extremiste şi a persoanelor care au părăsit ilegal Rusia şi sunt căutaţi de către autorităţile federale”.

Ordinul stabileşte „antrenamente intensive ale membrilor grupurilor noi formate în conformitate cu standardele şi specificul condiţiilor de lucru din Europa de Vest şi din celelalte state al Uniunii Europene”.

Documentul este semnat de către colonelul-general Nechaev, directorul prim-adjunct al departamentului de contrainformaţii aparţinând FSB.

Vladimir Putin, actualul prim ministru şi fostul preşedinte al Rusiei, a înaintat Dumei de Stat din Rusia, în martie 2006, o lege care oferea FSB puterea de a ucide „teroriştii” de peste hotare. Însă, conform noului document, un program secret era deja în vigoare.

Pe cine vizează Rusia?

Rusia a coordonat mai multe asasinate controversate împotriva cecenilor în Dubai, Qatar şi Viena. Ultimul dintre ele s-a petrecut săptămâna trecută, când un bărbat înarmat a împuşcat mortal un lider cecen şi pe cei doi bodyguarzi pe o stradă aglomerată din Istanbul.

Alexander Litvinenko a murit într-un spital din Londra în noiembrie 2006 după ce a fost otrăvit de un fost agent KGB cu poloniu radioactiv 210.

Alte ţinte potenţiale ale Rusiei în Marea Britanie sunt oligarhul Boris Berezovski, care a fost ţinta unei tentative de asasinat în 2007, şi dizidentul cecen Akhmed Zakayev.

Zakayev a declarat: „Am ştiut tot timpul că aş putea fi ucis. Vor să mă elimine înainte de 2012, când Putin se întoarce la Kremlin ca preşedinte. Ei au nevoie să rezolve aceste „probleme”. Aşa ne numesc ei şi nu contează în ce parte a lumii ne aflăm”.

„Ştiu asta de foarte mult timp şi au fost câteva tentative de asasinat împotriva mea. Am fost norocos, am fost avertizat, iar acum sunt în siguranţă”, a spus Boris Berezovski. De asemenea, el a adăugat că i s-a spus în urmă cu o lună să nu călătorească în străinătate.

Cele mai citite

Atac la Paris, lângă Turnul Eiffel. Un francez a ucis un turist german. Alte două persoane sunt rănite

Un tânăr francez, cunoscut ca având simpatii islamiste, dar și, aparent, cu tulburări psihice, a atacat mai mulți trecători în centrul Parisului, în apropiere...

Rusia – Ucraina, ziua 648. Fostul președinte Poroșenko, rivalul lui Zelenski, este oprit să iasă din Ucraina

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a fost oprit de autoritățile de frontieră ale Ucrainei să iasă din țară. Poroșenko ar fi urmat să aibă...
Ultima oră
Pe aceeași temă