» Obiectele din aur fusesera vandute in Serbia de catre traficanti.
Procurori ai parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, in colaborare cu ofiteri ai politiei judiciare din cadrul Serviciului pentru Protejarea Patrimoniului Cultural National, au reusit sa recupereze un tezaur unicat sustras din situl arheologic al cetatii dacice de la Capalna. Este vorba despre un colier cu pandative in greutate de 78 grame si o pereche de cercei, de 14 grame, respectiv 13 grame, recuperate de la un cetatean din Germania, dupa ce a fost valorificat in vara anului 2008 in Serbia de o parte a membrilor retelei judecati in prezent in dosarul "Aurul dacic", aflat la Tribunalul Hunedoara.
Artefactele au fost sustrase in perioada 2002 – 2003 din situl arheologic al cetatii dacice de la Capalna, clasat monument istoric pe lista UNESCO, de o echipa de braconaj arheologic din judetul Hunedoara, fata de care magistratii efectueaza in prezent acte de urmarire penala. "Aceste artefacte se aflau in urmarire internationala din anul 2005. Am primit informatii ca pe langa bratarile dacice erau si alte obiecte de patrimoniu printre care se gasesc si colierul si perechea de cercei. Acestea erau oferite la vanzare pe piata internationala la un pret de 35.000 de euro", a declarat Augustin Lazar, procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Recuperarea tezaurului este cu atat mai importanta cu cat este singurul de acest gen descoperit intr-un sit arheologic din Transilvania. "Sunt piese elenistice lucrate intr-un atelier grecesc si provin din secolul doi inainte de Cristos. Sunt piese diferite si nu fac parte din aceeasi familie simbolistica.
Acest tip de obiecte apar pe multe reprezentari ale zeitei frumusetii Afrodita. Sunt podoabe feminine ceea ce demonstreaza ca la Capilna a existat o femeie suficient de importanta ca sa le poarte", a spus Lucia Marinescu, istoric al Muzeului National de Istorie din Bucuresti. Cel mai probabil, bijuteriile au fost cumparate de un nobil dac.
PATRIMONIU
De la inceputul anchetei in dosarul "Aurul dacic", din anul 2005 si pana in prezent, patrimoniul cultural national a fost reintregit cu 11 bratari dacice din aur, cateva mii de monede dacice din aur, argint si bronz, precum si numeroase alte artefacte depuse la muzee din Alba Iulia, Cluj-Napoca si Bucuresti. Cele mai multe dintre artefacte au fost furate din complexul cetatilor dacice din Muntii Orastiei, unde se afla centrul politic si economic al regatului dac din timpul lui Decebal.