Falsă sau nu, ideea că justiția s-a eliberat de abia acum complet de ingerințe politice câștigă teren în rândul populației.
Ultimele sondaje de opinie îl arată pe președintele Iohannis tot pe culmea valului care l-a adus la Cotroceni: peste 75% dintre români au încredere în el, iar PNL, aflat la remorca prezidențială, sare și el de 40%. Vestea proastă este că PSD rămâne la cote ridicate, undeva în jurul a 37%, deși încrederea în Ponta și în guvernul pe care îl conduce s-au prăbușit. Venirea PNL la putere nu generează prea mare entuziasm, sub 50%, iar coabitarea dintre președinte şi premier este văzută cu ochi buni de 61%.
Explicațiile nu sunt complicate. Electoratul pesedist pare a fi mulțumit cu profilul lui Iohannis, dorindu-și un soi de Emil Constantinescu, neconflictual și mai mult decorativ, care să-i lase mână liberă lui Ponta în ce privește guvernarea. La rândul său, electoratul lui Iohannis, unul anti-Ponta, reacționează majoritar pozitiv la noua stilistică prezidențială, devenită ceva mai contondentă în ultima perioadă, sătul de războiul perpetuu din epoca Băsescu. Dincolo de asta, în favoarea lui Iohannis ar putea să joace și tăvălugul penal, președintele nefiind perceput ca parte a „sistemului ticăloșit“, nebranșat la vreunul dintre clanurile mafiote ale partidelor, cu banii lor negri proveniți din șpăguiala contractelor lor cu statul și vânturați în campanii, deci fără interese în dosare, indiferent ce partid vizează acestea. Ultimele cazuri de corupție – Udrea, Ghiță, cumnatul lui Ponta, Hrebenciuc, Chiuariu, Cristian David etc. – ating în mod egal putere și opoziție, ating actuala guvernare, dar și epoca Băsescu, perioada USL-istă, PNL, ceea ce îl avantajează pe Iohannis. Deocamdată.