20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialTest cu rachete de Ziua Independentei

Test cu rachete de Ziua Independentei

Coreea de Nord a lansat cel putin sapte rachete cu diverse raze de actiune in ultimele 48 de ore intr-un gest condamnat de aproape intreaga comunitate internationala drept o provocare grava.

Cele mai multe rachete Ð sase Ð au fost lansate marti, 4 iulie, cand americanii sarbatoreau Ziua Independentei. Cea de-a treia a fost una din rachetele cu raza lunga de actiune, de tip Taepo-dong 2, capabile, cel putin teoretic, sa atinga teritoriul american al statelor Hawaii si Alaska. Lansarea de marti a fost insa un esec, racheta prabusindu-se dupa aproximativ 35 de secunde in Marea Japoniei.
Celelalte sase rachete erau de tip Scud sau varianta nord-coreeana a Scud, numita Nodong, capabile sa loveasca Coreea de Sud si Japonia. Potrivit oficialilor japonezi, toate sase s-au prabusit in mare, cea mai apropiata la aproximativ 500 de kilometri de orasul japonez Niigata. Potrivit unor oficiali ai Pentagonului, sistemele de supraveghere americane au inregistrat toate cele sapte lansari si au constatat ca nici una nu a constituit o amenintare reala si, ca urmare, nu a fost luata nici o masura. Cu toate acestea, Comandamentul pentru Aparare Aerospatiala (NORAD) si-a marit nivelul de alerta. Potrivit Statului-Major al armatei ruse si mass-media sud-coreene, Phenianul ar fi lansat chiar zece rachete, ba inca toate ar fi fost intercontinentale.

Calcul sau nebunie?

Mai multe ziare occidentale vorbeau ieri de „nebunia nord-coreeana”. „Este foarte greu de inteles ce cred ei ca pot obtine cu asta”, a declarat consilierul presedintelui Bush pentru securitate nationala, Steve Hadley, exprimand nedumerirea intregii lumi fata de „focul de artificii de 4 iulie” al nord-coreenilor.
Potrivit unei prime ipoteze, oricat de bizara ar fi fost aceasta demonstratie esuata de forta, ea ar putea semnala o tentativa din partea Phenianului de a forta mana Statelor Unite de a incepe negocieri bilaterale, lucru pe care actuala administratie il refuza in mod constant. Coreea de Nord s-a retras din actualul format de negocieri asupra programului sau nuclear (cu SUA, Coreea de Sud, China, Japonia si Rusia) si solicita sa discute direct cu americanii. In pofida criticilor venite din partea partidului democrat si a europenilor, administratia Bush refuza sa faca acest lucru dupa ce un acord bilateral semnat in 1994 a fost incalcat de nord-coreeni care au continuat in secret sa imbogateasca uraniu. Sansele ca americanii sa se razgandeasca sunt insa mai mici acum caci Washingtonul nu se va grabi sa ia loc la masa negocierilor pentru a nu da semnalul ca recompenseaza un gest care incalca moratoriul asupra testelor cu rachete convenit in 1999.
Sau explicatia ar putea fi mult mai simpla: ca „dragul conducator” Kim Jong Il, deja grav afectat de alcoolism si paranoia, s-a smintit de tot.

Condamnare unanima

Aproape toate guvernele lumii au condamnat „provocarea grava” la care a recurs Coreea de Nord comitand acest gest care nu va avea alt rezultat decat izolarea si mai accentuata a ultimei tiranii staliniste de pe glob.
Statele Unite au demarat imediat consultari cu capitalele asiatice aliate pentru a stabili un raspuns adecvat. Ce fel raspuns nu este clar inca, dar NATO crede ca ar trebui sa fie unul „ferm”. Daca Uniunea Europeana a condamnat ferm provocarea „iresponsabila”, Rusia s-a multumit sa isi exprime „preocuparea serioasa” si sa il convoace pe ambasadorul Phenianului la ministerul de externe pentru explicatii. Cel mai greu s-a miscat cel mai apropiat aliat al Coreii comuniste, China, careia i-a trebuit o zi pana sa reactioneze. Iar reactia a fost cel mult una slaba. Beijingul s-a declarat foarte „preocupat” si a cerut tuturor partilor „sa ramana calme si sa dea dovada de retinere”.

Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate

Cele mai ferme reactii au venit din partea celor mai amenintate tari, Coreea de Sud si Japonia. Coreea de Sud, unde politica de apropiere fata de Nord a presedintelui Roh Moo-Hyun este tot mai contestata pentru lipsa de rezultate, a amenintat ca va sista ajutorul alimentar pe care il acorda Phenianului. In Coreea de Nord este foamete, iar populatia va fi lovita greu daca ajutorul sud-coreean dispare. O alta lovitura vine din partea Japoniei, care a decis sa interzica pentru sase luni accesul in porturile sale unui vas nord-coreean care constituie principala legatura comerciala dintre cele doua tari si a declarat persona non grata diplomatii Phenianului.
La cererea ambasadorului nipon la ONU, Consiliul de Securitate s-a reunit de urgenta ieri dupa-amiaza pentru a discuta criza coreeana. Guvernul de la Tokyo doreste sa impuna sanctiuni economice Phenianului, dar precedentele tentative de a sanctiona guvernul lui Kim Jong Il s-au lovit de opozitia Rusiei si Chinei.

Cele mai citite

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...

A murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa o fântână

Un bărbat din comuna Adâncata, din județul Suceava, a murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa...
Ultima oră
Pe aceeași temă