6.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialTeroriştii irakieni, afaceri în cafenelele parlamentarilor

Teroriştii irakieni, afaceri în cafenelele parlamentarilor

Irakianul Mohamad Al Dulaimi, declarat indezirabil pe teritoriul României, îşi planifica liniştit afacerile într-o cafenea bucureşteană deţinută de fiul senatorului PSD, Toni Greblă. Al Dulaimi a fost monitorizat de Serviciul Român de Informaţii încă de la începutul anilor 2000 şi expulzat şi ţară în iulie 2006.

Cu toate acestea, el şi-a continuat afacerile la Bucureşti, sub identităţi false, reuşind să pună la punct o vastă reţea de preluare a unor companii româneşti cu datorii fie la stat, fie către terţi.

Cu „Broscuţa”, de la Greblă jr la irakieni

RISE Project a descoperit că soţia lui Dulaimi, Florina, a preluat în noiembrie 2008 o cafenea de la Silviu Mihai Greblă, fiul senatorului PSD, care era asociat cu Ana Maria Gheorghe – o fostă prezentatoare TV. Cafeneaua “Cafe de la Grenouille”, frecventată de Al Dulaimi, funcţiona pe firma Broscuta Oaky Coffe SRL, înfiinţată de Greblă jr. şi Gheorghe.

Senatorul Toni Greblă susţine că, de fapt, fiul său a vândut firma direct către irakian, deşi în acte apare soţia acestuia din urmă: „Nu a cedat firma, ci a vândut-o lui Mohamad Al Dulaimi. Acesta îşi bea cafeaua acolo. Fiul meu a încercat să facă o afacere, nu i-a reuşit şi din acest motiv a renunţat”, a explicat parlamentarul.

Datorii de 370.000 lei

 În acte, firma Broscuta Oaky Coffe SRL a fost preluată de Florina Al Dulaimi şi de către Jasiam Th. Mesaraa – o prietenă de familie a irakianului.

Bilanţul afacerii evidenţiază datorii de 370.000 de lei la finalul anului 2008, adică la doar o lună după preluarea SRL-ului de către irakieni.

ANAF susţine că a început executarea silită împotriva firmei pentru datorii de 35.000 de lei către bugetele publice, dar senatorul Toni Greblă are o altă variantă: “La momentul când fiul meu a cedat firma, societatea nu avea datorii la bugetul de stat. Poate după aceea să fi înregistrat datorii. Firma nu însemna decât acea cafenea, nu avea altă activitate pe ea. De vânzare s-a ocupat mai mult partenera lui, Ana Maria Gheorghe”.

După preluare, administratorul oficial al firmei care opera cafeneaua Grenouille a devenit irakianul Jamal Asy – implicat într-o altă afacere chiar cu Aqeel Mohamed Dhuyab, unul din cei cinci teorişti Al Qaeda urmăriţi internaţional.

Barul lui Boureanu

O afacere similară cu cea a familiei Greblă a fost preluată de teroriştii irakieni direct de la deputatul PDL, Cristian Boureanu. Parlamentarul PDL şi fratele său, Sorin, au cedat, în iunie 2008, firma Bar Operator SRL chiar către Muntasier Aassi, un alt irakian pe care procurorii DIICOT îl acuză de terorism şi apartenenţă la Al Qaeda.

Bar Operator furniza băutură şi mâncare către cazinourile de cartier bucureştene din reţeaua Ritzio Bu, deţinută de o firmă rusească. Firma nu figurează cu datorii la bugetele publice, dar în bilanţul pe anul 2007, cu şase luni înainte de vânzare, acumulase datorii totale de 380.000 de lei către terţi.

Contactat de RISE Project, Cristian Boureanu a povestit: Eu n-am vândut firma către acest Muntassie Aassi, ci am cedat-o celui care se ocupa efectiv de afacere. Nu-mi aduc aminte exact cum îl cheamă şi cum eram atunci asociaţi, e o chestie veche de vreo cinci ani.. Noi eram doar investitori pasivi. Nu ştiu ce s-a întâmplat mai departe cu firma, ţin minte însă că avea de încasat bani de la casinourile unde făcea livrări”.

Ginerele generalului Diaconescu

Un alt client al reţelei lui Al Dulaimi, este Mihai Alexandru Diaconescu Sadagorschi – un personaj cunoscut în lumea mondenă bucureşteană.

În noiembrie 2008, acesta şi-a cedat firma Sada Group către Morad W. Ahmed (locotenent al lui Al Dulaimi) şi Kianzad Behram (membru al reţelei irakiene, cercetat pentru evaziune fiscală).

Sadagorschi a fost căsătorit până în 2010 cu fiica generalului (r) DIE, Dragoş Diaconescu, fostul şef al Oficiului Argus – întreprinderea Securităţii prin care se făceau angajări în comerţul exterior. Acelaşi Sadagorschi este finul de cununie al milionarului Dan Besciu, unul dintre cei mai controversaţi asfaltatori din România. Nici Sadagorshi nu a fost de găsit. Apropiaţii lui, contactaţi de RISE Project, susţin că afaceristul nu mai răspune la telefoane “de doi ani”.

CE SPUNE SRI DESPRE REŢEAUA IRAKIANĂ:

 
Extras din comunicatul SRI din decembrie 2011, referitor la reţeaua organizată de Mohamad Al Dulaimi în România:

“În baza informaţiilor obţinute, Serviciul Român de Informaţii a sesizat autorităţile competente, astfel încât Mohamad Al Dulaimi a fost declarat persoană indezirabilă în România pentru o perioadă de 15 ani şi îndepărtat de pe teritoriul naţional la data de 28 iulie 2006. (…) Mohamad Al Dulaimi s-a aflat în atenţia Serviciului Român de Informaţii, ca urmare a suspiciunilor că prin intermediul reţelei de migraţie ilegală pe care o coordona a introdus în România peste 200 de cetăţeni irakieni. Cinci dintre aceştia erau persoane cercetate penal în alte state pentru săvârşirea de acte de terorism în numele organizaţiei Al Qaida din Irak, cărora respectivul le-a facilitat stabilirea în România”.

Cele mai citite
00:01:08

O dronă arată un apel la rugăciune la moscheea avariată din Gaza

O dronă arată un apel la rugăciune la moscheea serios avariată din Gaza, în urma bombardamentelor efectuate de Israel și Hamas, în războiul început...

Majoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene(UE), chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit...

Predoiu, despre dotarea MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) continuă să-şi doteze forţele cu noi tehnologii şi capacităţi de răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă, care reprezintă o provocare...
Ultima oră
Pe aceeași temă