7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialTermenul-limită pentru începerea tranziției în Siria a expirat

Termenul-limită pentru începerea tranziției în Siria a expirat

Termenul-limită pentru începerea tranziției în Siria a expirat luni. Deși Rusia și Statele Unite au stabilit, în noiembrie 2015, o foaie de parcurs pentru pace, unde era prevăzut un organism politic de tranziție, o constituție și alegeri până la jumătatea anului 2017, eforturile pentru oace nu au fost încununate de succes, potrivit EFE, citat de Agerpres.

Deși, în luna mai, secretarul de stat american John Kerry preciza că dacă tranziția în Siria nu va începe până la 1 august, administrația americană va avea în vedere „o abordare diferită”, el a refuzat să facă precizări, luni, despre eventualele consecințe asupra politicii americane sau vreo schimbare de direcție.

În declarații făcute în fața ziariștilor la Washington, Kerry a recunoscut că termenul-limită nu a fost respectat, dar nu a vorbit despre niciun fel de schimbare de strategie din partea administrației americane.

„Această dată (de 1 august) a fost stabilită în paralel cu un acord potrivit căruia părțile trebuiau să înceapă să negocieze imediat. Dar din cauza operațiunilor ofensive continue ale regimului (președintelui sirian Bashar) al-Assad, opoziția a considerat imposibil să se așeze la masa negocierilor, la Geneva, fără ca în prealabil să se pună capăt ostilităților”, a spus Kerry, care a insistat că, de la anunțarea datei de 1 august ca termen-limită și până în prezent, s-au depus eforturi în încercarea de a obține „o încetare a focului semnificativă”.

Citește și: Siria: 28 de civili, uciși în Alep

Kerry a dat asigurări că atât regimul lui Bashar al-Assad, cât și Frontul al-Nusra, care a rupt recent relațiile cu rețeaua teroristă Al-Qaida și și-a schimbat denumirea în Jabhat Fatah al-Sham (susținând că, astfel, comunitatea internațională, SUA și Rusia nu vor mai putea folosi ca pretext afilierea grupării la rețeaua Al-Qaida pentru a ataca sirieni), au lansat atacuri în țară, iar acest lucru duce la continuarea „unui ciclu” al violențelor și al acuzațiilor reciproce.

Pe de altă parte, Kerry a cerut regimului sirian, aliatului său rus și grupurilor de rebeli să dea dovadă de reținere în luptele lor, în plin asediu al orașului Alep și fără prea multă speranță a unei ieșiri din criză, potrivit AFP.

Kerry, care caută să găsească cu omologul său rus Serghei Lavrov o soluție diplomatică la conflictul sirian, a recunoscut eșecul proiectului de tranziție politică ce a fost fixat la 1 august. „Este evident esențial ca Rusia să oprească regimul (președintelui Bashar al) Assad în atacurile lor, la fel cum este responsabilitatea noastră să obținem de la opoziție să evite a se angaja în operațiuni”, a pledat Kerry într-o conferință de presă.

El și-a exprimat „marea preocupare pentru ceea ce se întâmplă pe teren” la Alep, cel mai mare oraș din nordul Siriei unde rebelii și aliații lor jihadiști încearcă să spargă asediul total impus din 17 iulie de forțele siriene.

Washingtonul și Moscova coprezidează Grupul internațional de sprijin pentru Siria (GISS), care reunește aproximativ douăzeci de țări și a stabilit în noiembrie 2015 la Viena o foaie de parcurs pentru pace, aprobată în decembrie printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU. Un organism politic de tranziție era prevăzut la 1 august, precum și o constituție și alegeri până la jumătatea anului 2017. În februarie, GISS a ajuns de asemenea la un acord privind încetarea ostilităților, dar care s-a spulberat.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă