3.4 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSpecialTeodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, întrebat dacă îi vom vedea după...

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, întrebat dacă îi vom vedea după gratii pe Iliescu, Roman și Măgureanu, în dosarul Mineriada: Dacă pentru CEDO au fost probe concludente, și pentru ICCJ ar trebui să fie

Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, a declarat, pentru România liberă, că, dacă pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au fost probe concludente pentru redeschiderea dosarului Mineriada, și pentru Înalta Curte de Casație și Justiție ar trebui să fie probe concludente, ca să îi vedem condamnați pe Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu. 

După 27 de ani de luptă și efort din partea Asociației 21 Decembrie, pentru aflarea adevărului, in sfarist, dosarul Mineriada este pregătit de procurori ca sa plece spre Înalta Curte. Nu este vorba despre întreg dosarul, ci doar partea in care capii, conducătorii de atunci ai statului au coordonat acțiunile teroriste din 13-15 iunie 1990. Cealaltă parte este implicarea in teritoriu a unităților de miliție, a SRI-ului, a Armatei, a Frontului Salvării Naționale, pentru a se mobiliza și a veni la București în 13 iunie. Este vorba de daune daune materiale imense, de hrană, transport, pontați la serviciu, bâte și lanțuri. Se continuă cercetările; noi mereu am spus că ar fi trebuit să plece tot odată, din păcate , atât a fost capacitatea acestei echipe de procurori militari distribuiți să soluționeze cauza. Eu mi-am arătat nemulțumirea în mod permanent, în ultimul an. Dosarul a fost redeschis în urma deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în cauza Asociația 21 Decembrie și alții. Practic, CEDO a redeschis drumul acestui dosar și a dat o soluție în care se vorbește de crime contra umanității, săvârșite de autoritățile statului român, în perioada 13-15 iunie”, a declarat Teodor Mărieș. 

Întrebat dacă îi vom vedea după gratii pe Ion Iliescu, Virgil Măgureanu și Petre Roman, Mărieș a spus: Atât timp cât aceste probe au fost concludente pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, acum sunt și pentru Parchetul General, nu văd ce de nu ar fi concludente și pentru judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție”. 

Marți, la 27 de ani de la Mineriadă, Parchetul General urmează să anunțe trimiterea în judecată a dosarului în care  Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chițac și Mugurel Florescu sunt acuzați că ar fi decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Parchetul General a redeschis ancheta în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 acum doi ani.

Fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare din luna octombrie 2015 pentru infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității. Tot în acest dosar sunt cercetați amiralul în rezervă Emil „Cico" Dumitrescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, fostul premier Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu. Procurorii militari îl acuză pe Ion Iliescu că, în calitate de președinte al CPUN, ar fi decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității prin declanșarea unui atac asupra populației civile în iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului în Capitală.

Potrivit ordonanței întocmite de Parchetul Militar, inițial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infracțiuni: propagandă pentru război, genocid (săvârșit prin: uciderea membrilor colectivității sau grupului, vătămarea gravă a integrității fizice sau mintale a colectivității sau grupului, supunerea colectivității sau grupului la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică) și tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsire de libertate fără temei legal.

Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării în infracțiuni contra umanității constând în aceea că „în zilele de 11 și 12.06.1990, în calitate de președinte al CPUN, împreună cu Roman Petre, Măgureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chițac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel și alții, a decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, în baza acestei hotărâri fiind declanșat, în dimineața zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populații civile, la care au participat forțele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, atac soldat cu decesul a patru persoane și rănirea a altor trei prin împușcare, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

La dosarul cauzei se află un întreg volum cu devastarea și oprirea apariției ziarului „România liberă“, acțiune comisă de un grup de mineri condus de Nicolae Cămărășescu. Din declarațiile martorilor rezultă că Năpău, Ilinescu și Cămărășescu au adus din Valea Jiului mai mulți oameni de încredere, cazați la un hotel din Capitală, costurile fiind susținute integral de vicepreședintele FSN, N.S. Dumitru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă