28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialTentativa de mituire pentru musamalizarea unei evaziuni de 10 milioane dolari

Tentativa de mituire pentru musamalizarea unei evaziuni de 10 milioane dolari

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Bacau a luat declaratii, luni, 26 iunie, de la doi comisari ai Garzii Financiare Neamt in legatura cu tentativa de mituire in scopul musamalizarii evaziuni fiscale in valoare de peste 322 miliarde lei, echivalentul a peste 10 milioane dolari. Evaziunea fiscala, realizata prin returnare ilegala de TVA, a fost constatata de Garda Financiara Neamt la firma IDAC Export 2000 Piatra Neamt.

Scandalul legat de societatea IDAC Export 2000 Piatra Neamt a izbucnit in perioada aprilie-mai 2005, in urma unui control efectuat de Garda Financiara Neamt. Au fost solicitate documentele contabile ale firmei, printre care si cele de export, in baza carora s-au facut rambursarile de TVA pe parcursul anilor 2004-2005. Patronul firmei, Ilie Filip, a declarat ca nu poate prezenta documentele de export, care sunt la contabil, si a cerut o pasuire. Dupa alte tergiversari si tertipuri, Filip a prezentat un document prin care arata ca este internat in spital, fiind suferind de hepatita si diabet.
In acele zile au inceput tatonarile in vederea mituirii comisarilor Garzii Financiare care desfasurau ancheta. Conform declaratiilor facute la DNA Bacau, Constantin Nistor, comisar-sef al Directiei de Finante Neamt, a fost sunat pe telefonul celular de catre o persoana care si-a ascuns numarul de telefon si care i-a propus sa-i dea 50.000 de euro si un autoturism de lux in schimbul abandonarii anchetei legate de IDAC Export 2000. Un alt comisar a declarat ca s-a intalnit cu o cunoscuta persoana din Piatra Neamt, care i-a propus acelasi lucru ca in cazul telefonului primit de Constantin Nistor. Numele acestei persoane apare in declaratia data la DNA, dar Biroul de presa al DNA Bucuresti nu a fost mandatat sa il faca public. „Ancheta in dosarul IDAC Export 2000 SRL Piatra Neamt este intr-un stadiu destul de avansat. Au fost facute, intr-adevar, audieri la DNA Bacau luni, 26 iunie, dar nu va putem comunica numele persoanelor care apar in acest dosar. Acum se asteapta o expertiza financiar-contabila care sa elucideze imprejurarile in care ar fi avut loc deduceri in valoare de 370 milioane de lei presupuse a fi ilegale”, a declarat, marti, 27 iunie, Livia Saplacan, purtator de cuvant al DNA. Este de asteptat, in aceste conditii, ca omul de fatada, patronul Ilie Filip, sa fie gasit raspunzator, iar cei din umbra lui, adevarata mafie de la Piatra Neamt, sa scape inca o data cu obrazul curat.

Documente contabile disparute

Pe data de 14 iunie 2005 o echipa de 3 comisari financiari bucuresteni a sosit in Neamt, iar, cand au mers la sediul firmei IDAC, au aflat cu surprindere ca actele contabile au ars in intregime in noaptea de 27/28 mai, pentru ca se aflau intr-un autoturism Citro‘n Xsara in vederea mutarii la un alt sediu, dar masina a fost furata si incendiata. Conducerea firmei nu a putut prezenta nici un document oficial care sa ateste faptul ca autoturismul a ars sau ca a fost furat si incendiat. Surprinzator, pe data de 15 iunie Politia Neamt a trimis Garzii Financiare o adresa prin care se preciza ca autoturismul cu pricina a fost furat in noaptea de 27 spre 28 mai si a fost gasit distrus intr-o comuna din judetul Bacau, dar fara a se preciza in ce fel a fost distrus. Chiar daca incendiul a existat si documentele au ars, acestea pot fi reconstituite din actele depuse la Finante si la banci, cu conditia sa se doreasca acest lucru.

Acarii Paun de la Finante

Procurorii Serviciului Anticoruptie Bacau au dispus printr-o ordonanta emisa pe data de 4 iulie 2005 inceperea urmariii penale impotriva a 12 persoane care au fost implicate intr-o frauda colosala comisa de societatea IDAC Export 2000 Piatra Neamt. Procurorii au inceput cercetarile in cazul patronului si administratorului societatii mentionate, Ilie Filip, omul de fatada pentru afacere, precum si impotriva a 11 angajati ai Directiei de Finante Neamt despre care anchetatorii cred ca au avut legaturi cu rambursarile de TVA pe care le-a primit firma in perioada 2004-2005. Cei 12 sunt acuzati de comiterea infractiunilor de fals, fals in inscrisuri, uz de fals, inselaciune, abuz in serviciu, precum si de fapte conexe infractiunilor de coruptie. Anchetatorii au mai dispus prin aceeasi ordonanta instituirea sechestrului asupra bunurilor personale ale celor 12 pana la recuperarea sumei de 322,14 miliarde de lei. In ciuda acestor masuri asiguratorii, este greu de crezut ca paguba produsa bugetului statului va fi acoperita vreodata intrucat averile celor 11 finantisti sunt modice sau chiar inexistente, iar Ilie Filip, care in momentul producerii evaziunii era patronul societatii IDAC, si-a pierdut aceasta calitate la mijlocul lunii iunie 2005, cand a vandut la preturi derizorii bunurile mobile si imobile ale firmei.

Exporturi fictive, rambursari de TVA grase

Societatea IDAC Export 2000 Piatra Neamt, care avea ca principal obiect de activitate importul de autoturisme si comertul cu material lemnos, este acuzata ca a obtinut, in perioada 2004-2005, rambursari de TVA in valoare totala de 322 de miliarde de lei. Firma prezenta la Finante documente prin care demonstra ca a facut exporturi de material lemnos sau de rulmenti si placute vidia, iar in baza acestor acte solicita returnarea de TVA.
Suma returnata drept TVA a fost aferenta unor exporturi de cherestea in valoare de peste 1.100 miliarde de lei. Cele mai mari sume au fost rambursate in luna iulie 2004, cand statul a dat firmei suma de 32 miliarde de lei, in luna ianuarie 2005 cand s-au rambursat 34 de miliarde de lei si in februarie 37,7 miliarde de lei. Pentru majoritatea sumelor, rambursarile au fost facute conform legii, adica cu control fiscal prealabil, ceea ce inseamna ca o echipa de inspectori fiscali s-a dus la sediul firmei si a verificat documentele care atestau exporturile. Adica finantistii au constatat ca existau declaratiile vamale, facturile de export, precum si documentele de incasare valutara emise de banca. Or fi existat la data respectiva, dar la controlul facut de Garda in aprilie 2004 nu s-a gasit nici unul dintre aceste documente, iar rapoartele de inspectie fiscala intocmite de finantisti in vederea rambursarii nu contineau xerocopii dupa aceste documente care ar fi justificat decizia de a returna agentului economic sumele uriase.
Patronul firmei IDAC a declarat ca nu-si aminteste de unde a achizitionat masa lemnoasa pe care a exportat-o, nu-si aminteste numele nici unui furnizor pentru cheresteaua in valoare de 40 milioane de dolari, declarand doar ca lemnul ar fi fost luat din judetele Bacau, Suceava, Harghita, Neamt etc. De asemenea, patronul societatii a sustinut ca exporturile s-au facut prin intermediar, respectiv prin firma Axon Impex Bucuresti, care ar detine o parte din documente, dar, desi se presupune ca prin aceasta firma s-au derulat afaceri de zeci de milioane de dolari, Ilie Filip a declarat ca nu cunoaste decat pe un anume Carol de la firma bucuresteana si nu are nici un numar de telefon. Comisarii financiari au luat legatura cu patronul firmei Axon Impex, care a declarat ca nu mai are nici un fel de relatii comerciale cu societatea nemteana din august 2001.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă