27.1 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialTendinţele privind materialele textile din casele noastre. Târgul Heimtextil în plină desfăşurare

Tendinţele privind materialele textile din casele noastre. Târgul Heimtextil în plină desfăşurare

Specialiştii sunt de acord cu faptul că materialele textile vor da tonul în viitor în ceea ce priveşte designul de interior. Care vor fi tendinţele majore care îşi vor găsi drum spre casele noastre în noul an?

 Care vor fi culorile, modelele, materialele în decorurile de interior? Pot materialele textile stimula simţurile noastre? Perdelele, draperiile, lenjeriile şi cuvertura de pat, tapetul, faţa de masă, covoarele, practic întreaga pleiadă de materiael textile pe care o regăsim în toate funcţiunile casei, pot să ne inspire emotional? “În mod cert, da!”, răspunde echipa de designeri de la Heimtextil, cel mai important târg de materiale textile, care este în plină desfăşurare la Frankfurt. Echipa amintită, condusă de designerul olandez Anne marie Commandeur de la Stijlinstituut Amsterdam, are însărcinarea specială de a identifica toate tendinţele şi aspectele relevante prin prisma produselor care sunt expuse la această manifestare iar noi vi le prezentăm în premieră.

Una dintre primele concluzii ale echipei de designeri este faptul că la decorarea interiorului ne creăm o lume de experienţe iar totul trece prin experienţele senzoriale ale lumii materialelor textile şi astfel tema principală propusă pentru ediţia din acest an a târgului este “EXPERIENŢĂ” . Aceasta include 4 tendinţe majore pe care le expunem în continuare şi care se regăsesc în rezumat în cadrul centrului inspiraţional Theme Park din Pavilionul 4 la târgul Heimtextil până pe 17 ianuarie, când manifestarea se va încheia.

Senzorial – factorul bunăstare.  Sunt evocate culori delicate şi cool, nume ca Whisper White sau Spa Blue, se caută o soluţie între tehnologie şi design pentru a creşte sentimentul de bunăstare. Textilele Senzory sunt inteligente, reacţionează la lumină, atingere, cald şi rece, te fac să te simţi bine. Materialele care reflectă această tendinţă sunt transparente, translucide şi fine astfel încât se pot acomoda uşor la elemente electrice şi electronice care pot stimula senzorial (filament, LED-uri, etc.). Eijffinger oferă, de exemplu, tapet din materiale reflectorizante şi strălucitoare, în culori pastel ca turcoaz şi roz, cu structuri geometrice.

Mixology – schimburi interculturale. Un fusion de diverse culturi, un schimb intercultural care conduce la experimente în reutilizare, remontare, reciclare, şi upcycling de noi ţesături, materiale textile, modele şi motive. Este marcată dinamica în contrast prin culori luminoase şi modele etnice, în timp ce varietatea este atuul principal. Principalul model etnic este în mod curent Africa, în particular prin culorile şi modelele intense.

Colecţia Dimora de la Punikim  prezintă materiale cu structuri inspirate din cele tradiţionale dar având suprafeţe moderne în culori şi motive trendy. Păturile oferite de Biederlock  conţin o serie intitulată Emotions cu printuri de animale şi motive ornamentale iar Tecido (Japonia) tapet având un design cu modele etnice şi motive în interpretare modernă, ca păsări şi pene. Colorate şi plăcute motive etnice, inspirate din cultura aborigenă, etalează şi colecţia de lenjerii şi cuverturi de pat prezentate de expozantul australian Kas.

Discovery – prevăzând viitorul. Cum putem utiliza resursele planetei în viitor şi cum se va reflecta curentul ecologic în tendinţele materialelor şi designului? Acestea sunt întrebările care au condus designerii spre tema Discovery, tendinţă bazată pe structuri sculpturale şi extravaganţă, cu un accent special pe lumină. Se caută crearea de sentimente profunde prin structuri de ţesături pronunţate, suprafeţe bogate cu umbre perlate şi inserturi metalice, culori ca negru, violet şi argintiu, precum extravagantele rochii de seară, toate acestea imprimând un aspect dramatic. Materialele de la Hornschuch prezintă umbre metalice care se schimbă odată cu incidenţa luminii,  Decobel din Italia a intrat pe piaţă cu suprafeţe “afumate”, întreţesute cu fire metalice care oferă senzaţia de relief iar Teba propune suprafeţe cu cusături macro tricotate în modele cu tresă şi împletituri.

Memory – reflectare şi reevaluare. Este subliniat romanticul prin stilul floral, culori saturate şi materiale ca denim, lână precum şi teme împrumutate din istorie. Deasemenea, combinaţii şi mixuri innovative între obiecte lucrate manual şi cele tradiţionale. . Un accent special se pune pe reflectare şi regândire, îmbinându-se tradiţia şi meşteşugurile cu sensul inovativ al modernităţii. Elemente nostalgice sunt reinterpretate fiind folosite tehnici sofisticate în vederea realizării de materiale textile moderne.

Rasch oferă tapet cu modele florale pictate manual iar Apelt buchete şi motive florale pe lenjeriile de pat feţele de masă. Fischbacher (Elveţia) prezintă colecţii de lenjerii de pat cu motive florale delicate inspirate din picturile pe teme botanice ale vechilor maeştrii iar Lameirinho (Portugalia) motive de trandafiri pentru colecţia de materiale din pânză.

Toate aceste tendinţe au în comun ideea de a satisfice dorinţa de bunăstare şi lux dar, în acelaşi timp, să îndeplinească principiul de bază prin care criterial estetic să fie în concordanţă perfectă cu cel funcţional.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Supradoza de siguranță

Încă dinainte de pandemie era cultivată până la obsesie tendința de-a născoci leacuri pentru tot felul de fleacuri. Nesiguranța ipohondrică e o bună metodă...

Cu grija zilei de mâine. Majorări salariale de 15-20%, scumpiri de aproape 40% în 2024

România se împarte în cei care nu reușesc să-și cumpere strictul necesar și să asigure pâinea pe masă familiei și cei care au indemnizații...

UEFA Champions League: Istvan Kovacs va arbitra returul dintre Barcelona și PSG

O brigadă din România, cu Istvan Kovacs la centru, va conduce meciul retur din sferturile de finală ale UEFA Champions League dintre Barcelona și...
Ultima oră
Pe aceeași temă