Povesti despre vin si sampanie
Cum este toamna si tocmai s-au cules viile, la emisiunea sa, "Tema de vineri", Florin Iaru ne propune un subiect de sezon, si anume "povesti despre vin si sampanie", despre procesul de productie, competitori, retete, marile podgorii, dar si anecdote legate de ele. Asa cum ne-am obisnuit, in prima parte a emisiunii este programat un documentar, asta-seara unul realizat in Franta in 2006, care ne prezinta o scurta istorie a bauturii supranumite candva si "Vinul diavolului" – sampania. In anul 1670, Dom Pérignon, un calugar benedictin care se ocupa de cramele unei manastiri din regiunea franceza Champagne, a perfectionat tehnica realizarii renumitei bauturi. In partea a doua a emisiunii, va fi difuzat inca un documentar – "Mondovino" (prezentat in selectia oficiala a Festivalului Filmului de la Cannes in anul 2004), documentar ce analizeaza impactul globalizarii asupra industriei internationale a vinului. Calatorind de-a lungul a trei continente, regizorul Jonathan Nossiter intervieveaza producatori, degustatori, consultanti, importatori si critici, incercand sa descopere modul in care marile corporatii americane exercita o asa de mare influenta asupra producatorilor independenti din Europa. Dupa "metoda americana", acestea cumpara podgorii si, bineinteles, isi impun propriile metode de fabricare. Rezultatul? Vinuri incredibil de standardizate si de omogenizate.