1 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSpecialTeleviziunea ca oglinda (I)

Televiziunea ca oglinda (I)

Se pune o intrebare: oamenii destepti se relaxeaza? Raspunsul probabil este: da. Dar ei nu se relaxeaza decat inteligent. Or, stim ca inteligenta nu este o stare permanenta. De pilda, oamenii inteligenti nu dorm mai inteligent decat ceilalti. Ar trebui sa se presupuna ca relaxarea induce o placuta plafonare a oamenilor de tot soiul. Desigur, in stare de constienta, oamenii inteligenti se poate crede ca acorda o mai mare atentie culturii. Se abtin mai mult, iar instinctele, a caror manifestare intra sub jurisdictia gustului, nu le ocupa toata mintea. A fi inteligent e, uneori, o constrangere careia i te supui; alteori, devine o conduita naturala. Numai ca exista manifestari voite ale inteligentei, care, prin neadecvare, te fac sa pari mai degraba ciudat. Poate chiar prost. Exista televiziune pentru oameni inteligenti? Aceasta este intrebarea pe care numarul de saptamana trecuta al Dilemei o propune ca tema.

 

Despre ce le place oamenilor inteligenti sa vada la TV aflam urmatoarele: oamenii destepti se uita la talk-show-ul "Inapoi la argument", joi de la opt seara. Se mai uita si la "Profesionistii" cu Eugenia Voda, la "Garantat 100 la suta", a lui Catalin stefanescu, la Tanase si Dinescu, la "Omul care aduce cartea". Cel mai vizionat serial este "Razboiul lui Foyle", de pe Hallmark. Oamenii destepti se uita pe TVR Cultural, pe Mezzo. Foarte bine. Doi dintre cei vreo 15 cititori ale caror mesaje apar in Dilema veche se uita si la Mircea Badea, in vreme ce unul dintre ei, aflat intr-o frizerie, pe jumatate tuns, a plecat in tromba pentru ca cineva a comutat pe "In gura presei", unde Badea il lua la refec – "il terfelea" – pe H.-R. Patepievici. Oamenii inteligenti au principii. Televizorul nu e pentru ei prilej de relaxare cat de reflectie si reflexie. Asa cum sorbi dialectica dintr-o carte de Hegel, admiri spectacolul inteligentei pe micul ecran si zadarnicesti orice incercare de vulgarizare a lui. Televizorul nu e jucarie.

 

Tot ce se transmite e serios si, intr-un fel, ni se adreseaza resorturilor noastre intime, fie bruscandu-le, fie mangaindu-le – ele, resorturile, incep atunci sa toarca si toata fiinta noastra este cuprinsa de un patos admirativ care, undeva, in spatele constiintei, e si autoadmirativ. Iesim mai mandri din casa dupa ce ne-am uitat la defuncta emisiune "Altfel" decat dupa ce-am stat sa-l ascultam pe Becali la "Recursul etapei". La televizor ne vedem pe noi insine si ne cutremuram cand ne dam seama cum suntem de fapt. Cum? Ei, despre cum suntem de fapt ne vorbeste intr-un excelent articol Ana-Maria Caia, producator TV independent si fost loc 2 la Olimpiada nationala de filosofie.

Da, peste 50 la suta din publicul TVR Cultural are studii superioare. Dar Antena 3 (cu Stan si Badea) are mai mult public educat decat Realitatea. La "Din dragoste", aproape jumatate dintre telespectatori sunt barbati. La GSP, Gazeta Sporturilor adica, mai bine de o treime din public e feminin. La TVR se uita mai ales inactivii profesional. Adica, probabil, o parte din cei care au vreme fie de "Inapoi la argument", de la opt seara, fie de "Profesionistii" Eugeniei Voda, duminica de la miezul noptii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă