26.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialTelegramă oficială: Israelul se aşteaptă la un vot masiv la ONU în...

Telegramă oficială: Israelul se aşteaptă la un vot masiv la ONU în favoarea unui stat palestinian

Israelul se aşteaptă la un vot masiv la ONU în favoarea aderării unui stat palestinian, în septembrie, în pofida opoziţiei sale şi a Statelor Unite, potrivit unei telegrame a ambasadorului Israelului la ONU, relatează cotidianul Haaretz în ediţia de astăzi, citat de AFP, potrivit Mediafax.

În această telegramă, a cărei existenţă a fost confirmată de o sursă diplomatică, ambasadorul Ron Prosor îşi exprimă pesimismul în legătură cu şansele Israelului de a contracara această iniţiativă la Adunarea Generală a ONU de luna viitoare.

Cel mai bun lucru la care putem spera este ca un grup de state să se abţină sau să nu se prezinte la vot”, remarcă diplomatul israelian.

Potrivit Haaretz, numai cinci ţări au informat Israelul până în prezent că vor vota împotriva aderării unui stat palestinian: Statele Unite, Germania, Italia, Olanda şi Cehia.

Ministerul israelian de Externe se aşteaptă, în consecinţă, ca 130-140 de ţări din cele 193 de state membre să voteze în favoarea unui stat al Palestinei, o majoritate confortabilă de două treimi.

Palestinienii vor să obţină o aderare cu drepturi depline a statului lor la ONU şi recunoaşterea Palestinei în cadrul frontierelor stabilite la 4 iunie 1967, înainte de războiul de Şase Zile, respectiv toată Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est. Palestinienii speră să obţină susţinerea a „peste 150 de ţări” membre ONU.

Statele Unite ameninţă totuşi cu folosirea dreptului de veto în cadrul Consiliului de Securitate ca să împiedice cererea, în măsura în care aceasta trebuie validată de Consiliu. Pentru a evita această opoziţie, palestinienii ar putea cere direct Adunării Generale să „ridice statutul lor la ONU de la observator la stat non-membru”.

Această formulă le-ar permite să devină membri cu drepturi depline în orice agenţie ONU, cum ar fi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), UNESCO sau UNICEF.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas i-a cerut ieri şefei diplomaţiei Uniunii Europene, Catherine Ashton, să sprijine cererea de aderare a unui stat palestinian la ONU, ce urmează să fie prezentată la 20 septembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă