28.8 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialTehnologie de ultima ora pentru varsta a treia

Tehnologie de ultima ora pentru varsta a treia

"Stiati ca, anul trecut, mai mult de 20 la suta din europeni aveau varste peste 60 de ani? stiati ca, in aproximativ 20 de ani, peste 40 la suta din populatia Europei va avea varste cuprinse intre 60 si 80 de ani?" Astfel si-a inceput prezentarea Niamh Scannell, director de cercetare la TRIL Center (Technology Research for Independent Living Centre), dupa care a facut o scurta pauza pentru a auzi… linistea din sala. "V-am speriat?", a intrebat ea audienta, iar cei prezenti au ras usor.

Este cert ca majoritatea companiilor internationale care dezvolta tehnologii de ultima generatie isi dedica produsele generatiilor mai tinere, insa unele companii, precum Intel, dincolo de procesoare pentru laptopuri si procesoare pentru tot felul de aparate electronice, sprijina si programe de cercetare. "Cred ca este foarte important pentru actualele generatii – care beneficiaza in urma unor aparate gen iPhone sau iPod – ca cineva se gandeste la ceva ce va folosi la batranete", spune sociologul Maria Andrei.

Singuratatea, maladia viitorului
Dincolo de bolile care apar la varste inaintate si a caror existenta este normala, mai ales la persoanele care au varste de peste 65 de ani, mai apar si alte probleme. "Oamenii nu mai comunica foarte mult cu cei din comunitatea locala si cu atat mai putin cu prietenii aflati in alte orase sau chiar tari… Devin singuratici, iar acest lucru poate duce la slabirea organismului si la aparitia altor boli", a explicat Niamh Scannell pentru Romania libera. Am intrebat-o pe cercetatoare daca s-a descoperit vreo solutie si ea a recunoscut ca solutia perfecta nu exista. Cu toate acestea, in viitor oamenii in varsta vor putea interactiona mai mult decat o fac acum.

Un altfel de computer
Building Bridges este un concept prin care cercetatorii de la Intel, impreuna cu o serie de firme partenere, urmaresc ca varstnicii sa poata comunica mai usor intre ei. Pe scurt, este vorba despre un aparat cu un ecran de 12 inch – suta la suta tactil – si cu o interfata grafica foarte usor de utilizat. Cercetatorii au apelat la butoane foarte mari si au integrat functii precum chat (scris, video si voce), mesaje tip SMS sau e-mail, conferinta intre mai multi membri (video si voce). De asemenea, utilizatorii pot scrie, pe o "tabla" comuna cu mesaje, ce programe TV intentioneaza sa urmareasca, iar ceilalti pot afla ce ar mai putea vedea la televizor.

"Dupa ce vizioneaza o emisiune sau un film, utilizatorii pot reveni in camera de chat sa discute pe baza a ceea ce au vazut", ne-a explicat David Prendergast, Senior Researcher in cadrul Digital Health Group al Intel. Tot el a explicat ca aparatul dezvoltat de compania americana foloseste tehnologia VOIP (Voice Over Internet Protocol), deci singurul cost – in afara de achizitionarea aparatului – ar fi plata unei conexiuni la internet. In momentul de fata, dispozitivul este testat la scara mica – de pana la 25 de utilizatori – in Irlanda. Momentan nu se stie cand va fi comercializat si nici cum se va defini aria in care un utilizator isi poate face "prieteni" – la nivel local, national sau global.

» Lupa virtuala pentru usurarea cititului pe ecran
BenQ a lansat, la randul sau, luna trecuta, in Romania un PC de tip all-in-one (ce incorporeaza intr-un singur produs un computer si un ecran fullHD de 21,5 inch), ce poate raspunde si nevoilor specifice pe care le au cei trecuti de prima tinerete. In acest scop, a fost dezvoltata o interfata simpla si prietenoasa, care sa se asemene cu orice alt produs electrocasnic. De exemplu, un buton de dimensiuni generoase, situat in partea de jos a computerului-ecran, functioneaza ca buton de pornire/oprire, dar si ca buton de control al volumului, similar unui televizor. De asemenea, pornirea si accesarea internetului se realizeaza simplu, doar prin conectare la priza.

Utilizatorii primesc, de asemenea, un telefon USB ce poate fi folosit, impreuna cu o camera web de 1.3 MP integrata, ca un serviciu de videotelefonie – VOIP (Voice Over Internet Protocol), pentru chat video cu familia si prietenii. Monitorul poate functiona, de asemenea, si ca o rama foto digitala generoasa. Tot pentru cei in varsta, nScreen i221 – cum este denumit produsul – este echipat cu o functie de lupa virtuala, care usureaza cititul pe ecran, precum si cu un mod audio special ce diminueaza frecventele inalte, pentru un sunet mai clar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă