6.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialTeheranul nu permite „dezvăluirea secretelor“

Teheranul nu permite „dezvăluirea secretelor“

Preşedintele iranian, Hassan Rohani acuză marile puteri din Grupul „5 plus 1“ de tentative de „târguială“ care ar putea pune în pericol încheierea unui acord nuclear istoric cu Iranul la 30 iunie, în timp ce mai sunt de reglat numeroase detalii.

Iranul şi ţările Grupului „5 plus 1“ (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au căzut de acord asupra cadrului general al unui text în aprilie la Lausanne şi delegaţia iraniană şi cea a Grupului sunt reunite la Viena pentru ajungerea la un acord final în mai puţin de două săptămâni.

Dar şeful negociatorilor ruşi, Serghei Riabkov, declara în weekend că discuţiile ar fi „pe cale să încetinească“, deşi „a rămas foarte puţin timp“. Ultima linie dreaptă este „dificilă“, a admis un responsabil al Departamentului de Stat  american. Iar Rohani a confirmat, sâmbătă, că au rămas „multe divergenţe în detaliile“ acestui acord care trebuie să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear al Teheranului, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor care afectează economia iraniană. În cadrul unei conferinţe de presă pentru marcarea celei de a doua aniversări a alegerii sale, preşedintele iranian a acuzat marile puteri că la fiecare reuniune pun condiţii suplimentare.

„Încep să se târguiască, ceea ce întârzie negocierile. Dacă cealaltă parte respectă cadrul convenit şi nu prezintă alte exigenţe, diferendele pot fi reglate, dar dacă vor alege calea târguielilor, asta poate prelungi negocierile“.

Problema inspecţiilor inter­naţionale ale siturilor nucleare iraniene, în special militare, este unul din punctele cele mai dificile ale negocierilor. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, sublinia:  „dacă vrem să fim siguri că acordul este solid, trebuie să putem verifica siturile (…) Nu există încă această certitudine. Este unul din punctele asupra căruia discutăm“. Replica lui Rohani a venit imediat: „Iranul nu va permite ca secretele sale să fie dezvăluite“. El a afirmat că ar putea fi vorba de „un anume acces“ fără să precizeze la care situri. „Avem secrete în tehnologie şi secretele noastre sunt protejate“.

Urgenţa ridicării sancţiunilor

Suspectat de marile puteri că încearcă să se doteze cu arma atomică, Iranul a respins întotdeauna aceste acuzaţii şi a insistat asupra dreptului său de a exploata o filieră nucleară civilă completă.

Teheranul a acceptat reluarea negocierilor cu marile puteri, cu scopul ridicării sancţiunilor internaţionale şi, în actuala etapă a discuţiilor, una din dificultăţi este calendarul ridicării lor. În timp ce numeroşi responsabili iranieni vor ridicarea lor imediată după semnarea acordului,  preşedintele iranian a admis că „vor trece mai multe săptămâni sau luni“ între semnarea acordului şi aplicarea lui. Primul pas şi o garanţie pentru aplicarea acordului ar fi rezoluţie a Consiliului de Securitate care ar anula rezoluţiile precedente asupra acestui dosar, arată Rohani şi precizează că „va dura câteva luni pentru aplicarea tuturor angajamentelor“, aluzie la sancţiunile unilaterale ale UE şi ale SUA, instaurate în 2012, care vizau sectorul petrolier şi financiar al Iranului.

Potrivit lui Rohani, negocierile erau „până acum o mare victorie pentru naţiunea iraniană“. Marile puteri au recunoscut dreptul Iranului de a avea un program de îmbogăţire a uraniului şi siturile actuale de îmbogăţire de la natanz şi Fordo să rămână deschise. Dar preşedintele iranian face obiectul criticilor aripii dure a regimului, care denunţă concesiile prea importante făcute occidentalilor. Parlamentul controlat de conservatori încearcă să legifereze în aşa fel încât să oblige guvernul ca deputaţii să ratifice acordul final, dar Rohani a exclus riscurile unui eşec din cauza opoziţiei interne.  

Cele mai citite

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România, în scădere

În primele zece luni ale acestui an, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut cu 5,3%, comparativ cu perioada similară...

Peste 2.400 de militari, la parada de Ziua Naționață din Capitală. Evenimentele de la Alba Iulia

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale...

Mesajele transmise de Gică Popescu și Gică Hagi cu ocazia Zilei Naționale a României

Gică Popescu și Gică Hagi au transmis, vineri, un mesaj românilor cu ocazia Zilei Naţionale. „Mi-am început ziua ascultând imnul României. Aştept cu nerăbdare să-l...
Ultima oră
Pe aceeași temă