O legenda in lumea teatrului mondial, scenograful Jean-Guy Lecat, specializat in transformarea pentru teatru a unor spatii neconventionale, a fost unul dintre invitatii de onoare ai FIT Sibiu 2006 si una dintre cele mai cautate gazde de workshop in cadrul festivalului. „Opera lui Peter Brook si spatiul teatral de astazi in activitatea tinerilor creatori de teatru” a fost titlul atelierului propus participantilor la FITS, iar tema s-a bazat pe experienta de peste 30 de ani in lumea teatrala, din care Jean-Guy Lecat a lucrat 25 de ani alaturi de regizorul englez Peter Brook, o alta legenda a teatrului mondial.
Pe parcursul catorva zile, Jean Guy Lecat si-a condus auditorii in culisele Sibiului, in curtile sale interioare, descoperindu-le, la randul sau, alaturi de acestia.
„Actorii nu mai intalnesc in fata ziduri inalte, intalnesc zidurile de ochi ale spectatorilor, pentru ca salile de spectacol sunt concentrate in jurul scenei. Sibiul exterior e usor de descoperit, de cartografiat. Patrundeti in culise si veti gasi acolo adevaratele frumuseti, pentru ca interioarele Sibiului sunt foarte interesante. Interesant ar fi sa jucam „Furtuna” lui Shakespeare la Sibiu”, remarca celebrul scenograf.
Participantii la workshop-ul lui Jean-Guy Lecat au discutat despre unghiuri, acustica, prezenta actorilor, relatia cu spectatorii si spatiul, decoruri si culoare. Au creat, apoi, propriul spatiu de joc folosindu-se de decoruri minimale si au pus in scena o piesa de circa 30 de minute. „Fara un spatiu potrivit nu poate exista un dialog spatiu-om nici in teatru. Oamenii dau viata spatiului, iar spatiul ii face frumosi, indiferent ca sunt actori sau public”, a declarat Jean-Guy Lecat la finalul unui experiment inedit pentru lumea teatrala romaneasca.