21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialTeatrele din Transilvania la inceputul noii stagiuni

Teatrele din Transilvania la inceputul noii stagiuni

Am intrat in zilele de forfota specifice marilor evenimente cultural-artistice pe care orice institutie de profil vrea sa le dedice beneficiarilor sai. Cu aceasta ocazie apare o vizibila concurenta si-n Transilvania in ceea ce priveste alegerea unui repertoriu atractiv si modern si, desigur, calitatea spectacolelor.
La Cluj-Napoca inceputul stagiunii teatrale 2006/2007 va avea loc cu premiera din 8 octombrie „Purificarea”, de Sarah Kane, piesa pusa in scena de celebrul de acum regizor Andrei Serban. „Un spectacol de o factura cu totul speciala pe un text extrem – contemporan”, suna descrierea facuta de secretariatul literar al institutiei, si care, zicem noi, constituie si piatra de incercare pentru public daca va intelege si, mai ales, va gusta un astfel de piesa socanta prin violenta afectiva si sexuala.
A doua premiera de la Cluj va avea loc tot in octombrie (in ziua de 14), cu piesa „Regele Lear” de W. Shakespeare directia scenica apartinandu-i lui Tompa Gabor. Este o piesa in general cunoscuta, dar, desigur, regia ne poate face surprize mari, cum ii sta in fire acestui mare „facator” de spectacole bune si originale.
De asemenea, Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca, dupa doua spectacole programate la Sibiu Ð cu „Tosca” si „My Fair Lady” – deschide oficial stagiunea la 1 octombrie cu „Aida” de G. Verdi. De asemenea, Opera Maghiara din oras ofera in septembrie, pe langa un concert dedicat lui Bela Bartok, opereta „Silvia” de Kalman , ca moment oficial de deschidere a stagiunii, in 24 septembrie, sub bagheta dirijorului Incze G. Katalin si regia lui Selmczi Gyorgy (invitat ). De asemenea, in 28 septembrie va fi prezentat spectacolul „Razboi domestic” de F. Schubert, regia fiind semnata de Szabo Emese, iar dirijor fiind Kulcsar Szabolcs.
Si Teatrul Maghiar de Stat din acelasi oras ofera publicului, in premiera absoluta in limba maghiara, piesa „Pentru un Da sau pentru un Nu” de Nathalie Sarraute, in regia lui Patrik le Mauff (cu traducere in limba romana la casca) in data de 22, 27 si 30 septembrie, intercaland intre ele o alta premiera absoluta in limba maghiara: „Yakobi si Leidental” de Hanoch Levin, pusa in scena de Elie Malka.
Nici celelalte teatre din Transilvania nu stau, insa, cu mainile in san in aceasta luna. Astfel, la Oradea trupa „Iosif Vulcan” prezinta sambata, 23 septembrie, premiera „Dupa ploaie” de Sergi Belbel, in regia lui Claudiu Goga. De asemenea, Nationalul „Radu Stanca” din Sibiu vine, in 1-2 octombrie cu piesa "Pescarusul” de Cehov, in regia lui Andrei Serban, scenografia fiind semnata de Andu Dumitrescu, costumele de Maria Miu, iar in distributia dubla apare si Maia Morgenstern.
Desigur, asemenea spectacole din prima linie a dramaturgiei contemporane sau clasice ofera si celelalte teatre – din Targu-Mures, Satu Mare, Baia Mare sau Arad – despre ele urmand sa informam intr-o pagina de cultura viitoare. Nu putem, insa, sa nu mentionam ca unele dintre aceste institutii se zbat din lipsa de fonduri, incercand sa reziste de pe o zi pe alta.
Putem spune ca se impune o evaluare asupra destinului teatrului romanesc in noua conjunctura ce se profileaza la orizont si asupra destinului profesiei de actor. Mai ales ca, iata, intre 22-24 octombrie, la Cluj-Napoca se va desfasura Colocviul National al Criticilor de Teatru, manifestare care are pe agenda sa problema invatamantului teatral din Romania si disputa intre teatrul de repertoriu si cel alternativ.

Cele mai citite

Candidatul Ciucă și Operațiunea „Batista de consolare”. Rareș Bogdan, distribuitor oficial pentru PSD

Rareș Bogdan s-a transformat brusc în „furnizorul național de batiste”, pregătit să îmbunătățească stocurile social-democraților pentru inevitabilele „lacrimi electorale”. Cu un ton de cavaler...

Piața IT din România încetinește: Angajările scad și salariile încep să se stabilizeze

Piața locală de IT a început să își piardă ritmul de creștere, cu o scădere semnificativă a numărului de angajați în companiile de top,...

Atenție la fraudele financiare: Românii, ținte ale escrocilor care promit câștiguri rapide din investiții

Un nou val de fraude financiare vizează românii prin mesaje care încurajează investiții aparent avantajoase, dar care, în realitate, direcționează fonduri către conturile infractorilor. Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă