20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecial"Teapa" SADE se muta in conturile contribuabililor clujeni

„Teapa” SADE se muta in conturile contribuabililor clujeni

Primaria clujeana ar putea suporta o parte din cheltuielile pentru inlocuirea retelei de apa si canal in unele zone din Cluj care au fost initial incluse in contractul ISPA, reziliat acum mai bine de un an de firma franceza SADE. Si asta desi aceste cheltuieli ar fi trebuit sa fie acoperite din fondurile alocate de Uniunea Europeana.

Purtatorul de cuvant al Companiei de Apa “Somes“, adica ai beneficiarului lucrarilor de reabilitare, Lucian Croitoru, a declarat ieri pentru “Romania libera” ca lista de strazi incluse in contractul ISPA va trebui modificata, din cauza ca inflatia si intarzierea lucrarilor au scazut valoarea finantarii. Pe de alta parte, desi anul trecut erau incluse in lista ISPA, anul acesta Compania va scoate la licitatie lucrarile pentru strazile incluse in Programul celor 288 de strazi de asfaltat al Primariei Cluj-Napoca, lucrari ce vor fi achitate din bugetul local. Intre timp, firma SADE, care a cerut rezilierea unui contract de 35 de milioane de euro si este acuzata de compania de apa ca a facut lucrari proaste, nu plateste nici o dauna.

Licitatii noi

Directorul Companiei de Apa “Somes“, Dorin Ciataras, a declarat ca in prezent sunt scoase la licitatie doua pachete de lucrari: prin Ministerul Finantelor cele abandonate de SADE, care sunt platite din restul finantarii europene, si prin finantarea de la bugetul public strazile incluse intr-un program de reabilitare al Primariei Cluj-Napoca. Astfel, pentru strazile pe care Primaria vrea sa le asfalteze anul acesta, costurile inlocuirii retelei de apa si canal sunt suportate de la bugetul local din taxa speciala de apa, desi acestea au fost incluse initial in programul ISPA. Ciataras a mentionat ca suma pe care Primaria o va investi variaza intre 15 si 17 miliarde lei vechi.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Companiei, Lucian Croitoru, a afirmat ca din cauza ca SADE a lucrat prost unele strazi, acestea vor fi refacute din aceleasi fonduri ISPA. “Lista de strazi incluse in programul european trebuie modificata si unele evident ca vor ramane pe dinafara”, a spus Croitoru.
“Eu stiu ca primarul Emil Boc a facut lobby la Bucuresti pentru a obtine bani in locul celor din finantarea europeana, si care sa fie recuperati apoi din contractul ISPA, pentru ca altfel noua ni se blocheaza programul de asfaltare”, a declarat purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian.
Ea a mai aratat ca, probabil, aceste fonduri vor fi recuperate din contractul ISPA, insa nu a putut explica cum anume. Boian a incheiat spunand ca pentru a finanta lucrari din taxa de apa, Consiliul Local trebuie sa hotarasca asta in unanimitate, fapt care nu s-a intamplat pana acum.
In toamna anului trecut, Compania de Apa “Somes“ dorea sa scoata la licitatie strazile incluse in programul Primariei iar acum evita sa spuna clar care sunt strazile comune celor doua programe si din ce fonduri va finanta reabilitarea pentru cele abandonate de SADE.

SADE, netaxata
In prezent, o Comisie de Arbitraj de la Bucuresti analizeaza activitatea SADE, care a predat mai multe lucrari facute prost, dupa parerea autoritatilor clujene. Primaria Cluj-Napoca a amendat la acea vreme firma franceza cu 26.000 de RON. Dupa rezilierea contractului cu finantare europeana, tot SADE a cerut despagubiri de 17 milioane de euro, pe motiv ca lucrarile erau mult mai complicate decat arata caietul de licitatie. In timpul in care a lucrat la Cluj, SADE a taiat de mai multe ori cabluri ale SC Electrica, dar si ale altor companii nationale de telefonie mobila. Ministerul Finantelor, care a organizat licitatia initiala din 2003 castigata de SADE, refuza sa ofere detalii despre stadiul in care se afla cercetarile in cazul lucrarilor firmei care si-a retras logistica, la sfarsitul anului 2005, in Franta.

Cele mai citite

Probleme cu sponsorii pentru Stuttgart și Aston Villa în Liga Campionilor

În prima etapă a Ligii Campionilor, Stuttgart și Aston Villa s-au confruntat cu interdicții legate de sponsorii de pe tricouri, în conformitate cu legislația...

România, printre ultimele în UE la colectarea deșeurilor electronice: doar 31,7% reciclate în 2021, față de ținta de 65%

România s-a clasat în 2021 printre ultimele țări din UE în ceea ce privește colectarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice (DEEE), cu un...

Ședință de urgență la Parlament, pentru o lege cu dedicație pentru președinte

Paradoxal : Iohannis va trebui să promulge o lege făcută pentru el Partidul Național Liberal a depus, în Parlament, un proiect care modifică legea electorală. PNL...
Ultima oră
Pe aceeași temă