3.9 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialTaxe mai mici la facultăţile din Marea Britanie. Află ce condiţii trebuie...

Taxe mai mici la facultăţile din Marea Britanie. Află ce condiţii trebuie să îndeplineşti

Studenţii care se înscriu la facultăţile din Marea Britanie pot beneficia, de anul acesta, de reduceri consistente la taxele de şcolarizare. Universităţile britanice au extins termenele pentru înscrieri în anul universitar 2012-2013 şi speră astfel să atragă cât mai mulţi tineri.  

Taxa plătită de un student poate scădea cu până la 3.000 de lire sterline pe an, dar cu anumite condiţii. “Rezultate excelente la Bacalaureat, activităţi extra-şcolare şi venituri reduse ale familiilor pot garanta reduceri pentru taxele de studiu la universităţile din Marea Britanie de până la 3.000 de lire sterline pe an”, a declarat Irina Christova, coordonator al Proiectului “World Education” în România.

Anul acesta au fost introduse mai multe măsuri al căror scop este atragerea studenţilor, mai ales a celor care provin din familii cu venituri reduse. Acest lucru este posibil prin noul regulament pe care universităţile din Marea Britanie l-au introdus în acest an, la recomandarea Agenţiei Britanice pentru Acces Egal la Educaţie, cu scopul de a acorda ajutor financiar studenţilor.

Motivul pentru această măsură este recenta creştere de aproximativ trei ori a taxei de şcolarizare, în Marea Britanie, costurile educaţiei în universităţile de stat ajungând la 9.000 de lire sterline pe an.

Fiecare universitate stabileşte singură cât de mult şi în ce condiţii va compensa studenţii cu venituri mai mici. Reducerile variază între 1.000 şi 3.000 de lire sterline pe an, în funcţie de universitatea aleasă şi costul mediu al programului de licenţă.

Aproape fiecare universitate impune, ca o condiţie esenţială, un rezultat foarte bun la examenul de Bacalaureat, o bună motivaţie şi venituri ale familiei de mai puţin de 25.000 de lire sterline pe an, lucru care este în avantajul candidaţilor din România, unde veniturile medii sunt mult mai mici decât în Marea Britanie. La anumite  programe şi instituţii de învăţământ, s-a stabilit că venitul eligibil pentru reducerea taxelor să fie sub 15.000 de lire sterline pe an.

Reducerile se vor deduce din taxele oficiale al universităţii şi suma nu este returnată de către student. Practic, prin noile modificări, taxele vor scadea de la 9.000 de lire sterline la 5.000 pe an, în unele universităţi.

Credite avantajoase pentru studenţi

Cei care nu dispun de sumele necesare pentru achitarea taxelor şi întreţinerea pe perioada studiilor pot face un credit în condiţii avantajoase şi care este sprijinit de sistemul guvernamental. Studenţii nu vor fi obligaţi să achite nimic înainte, ci să-şi pregătească doar banii pentru cazare şi mâncare, o sumă medie fiind de 500 de lire lunar, bani de care pot face rost dacă vor lucra part-time. Studenţii vor putea beneficia şi de reduceri şi de credite.

Prelungirea timpului pentru înscrieri

Conducerile universităţilor au stabilit să prelungească termenul pentru înscriere, după ce au înregistrat o scădere cu 8% a numărului de candidaţi în anul anterior. Numărul candidaţilor din România a scăzut cu numai 1,6% în 2011, ţara noastră având înscrişi 2210 de candidaţi la universităţile britanice.

În loc de 15 ianuarie, universităţile le permit celor interesaţi să aplice până la vară. Candidaţii români care nu au reuşit să aplice până acum pot face acest lucru în timpul Târgului “World Education” care va avea loc în acest week-end, la Hotelul Hilton din Bucureşti, unde universităţi de top din Marea Britanie vor oferi „admitere pe loc”.

Viitorii studenţi vor susţine un interviu de 15 minute în faţa reprezentanţilor universităţii, după ce au trimis, cu câteva zile înainte, actele solicitate. La finalul interviului, ei vor primi pe loc răspunsul dacă sunt admişi. Este însă vorba despre o admitere condiţionată, care garantează locul la universitate după prezentarea diplomei de Bacalaureat şi îndeplinirea condiţiilor de  limbă engleză cu note egale sau mai mari de cele stipulate în scrisoarea de admitere condiţionată.

Cele mai citite

Majoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene(UE), chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit...

Echipele Norvegiei și Spaniei au început cu victorii categorice Campionatul Mondial de handbal feminin

Selecţionatele Norvegiei, marea favorită, şi Spaniei au debutat cu victorii categorice, miercuri, la Campionatul Mondial de handbal feminin, care are loc în Danemarca, Norvegia...

Cum va fi vremea de 1 decembrie

Meteorologii nu vin cu vești bune pentru 1 decembrie. În mare parte din țară vor fi precipitații abundente, ceea ce înseamnă lapoviță și ninsoare....
Ultima oră
Pe aceeași temă