9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTaxa pe vrăjitorie a ajuns şi la New York

Taxa pe vrăjitorie a ajuns şi la New York

Controversele legate de o eventuală taxă pe vrăjitorie, potrivit căreia ghicitoarele ar fi obligate să îşi declare veniturile şi să plătească impozite, au ajuns şi peste ocean. Astfel, jurnaliştii de la ziarul american The New York Times au făcut o analiză uşor ironică a situaţiei, caracterizând ţara noastră ca fiind foarte superstiţioasă, amintind chiar şi de celebra culoare violet, pe care o purta Băsescu, ca să ţină răul la distanţă.

“Toată lumea îi blesteamă pe cei care instituie taxele, dar vrăjitoarele românce, furioase că trebuie să plătească impozite pentru prima dată, au azvârlit mătrăgună otrăvitoare în Dunăre ca să arunce blestemele asupra preşedintelui şi conducerii.

În trecut, profesiile de vrăjitoare, astrolog sau ghicitoare nu erau listate de codul românesc al muncii, iar persoanele care făceau astfel de lucruri se foloseau de această lacună pentru a scăpa de plata impozitelor. Acum, cu noua lege, vor fi nevoite să plătească 16% impozit pe venit şi vor contribui la fondurile de sănătate şi pensie, la fel ca şi ceilalţi din câmpul muncii.

O vrăjitoare pe nume Alisia, prezentă la protestul de pe Dunăre, a spus despre noua lege că este “prostească”. “Ce să mai taxeze, când noi nu câştigăm aproape nimic?”, s-a plâns ea, prezentându-se doar cu numele mic, aşa cum fac multe vrăjitoare românce.

Cu superstiţiile nu este de glumit în România, tărâmul domnitorului medieval care a inspirat povestea “Dracula”, acestea făcând parte din cultura ţării încă de acum multe secole în urmă. Chiar preşedintele Traian Băsescu şi consilierii săi poartă haine violet în anumite zile, chipurile pentru a îndepărta răul. Mai mult chiar, dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu şi soţia sa, Elena, aveau vrăjitoarea lor personală.

Totuşi, vrăjitoarele spun că s-au confruntat de-a lungul timpului cu diverse prejudicii, aşa că unele laudă măsurile guvernului, spunând că în acest fel au primit recunoaşterea oficială.

Una dintre ele, Melissa Minca, a povestit despre lege în timp ce, împreună cu alte vrăjitoare, arunca porumb în râul Chitila îngheţat, pentru a sărbători Boboteaza.

Spunând că este “fericită că acum este legală”, a început să incanteze o vrajă care să aducă recoltă bogată, ţinând în braţe un borcan cu apă fermecată din râu, o crenguţă de vâsc şi o lumânare.

Noua taxă face parte din măsurile guvernului menite să colecteze mai multe impozite şi să distrugă evaziunea fiscală, într-o ţară care suferă o recesiune economică.

Unii susţin că legea ar fi dificil de aplicat, în condiţiile în care plăţile către vrăjitoare sau astrologi sunt de obicei mici, echivalentul a cel mult zece dolari, şi făcute pe loc, cu banii jos.

O vrăjitoare care se opune legii, Brăţara Buzea, în vârstă de 63 de ani, a spus că are de gând să facă o vrajă cu ajutorul unui amestec deosebit de eficient de excremente de pisică şi câine mort. “Le facem rău celor ce ne fac rău. Vor să scoată ţara din criză folosindu-ne pe noi? Ei ar trebui să ne scoată din criză pentru că ei ne-au adus aici”, a spus ea”.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă