2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialTaurii isi fac loc in arena bursei

Taurii isi fac loc in arena bursei

Cotatiile BVB s-ar putea aseza pe nivelul la care randamentul pe dividend va concura depozitele la termen.
Capitalizarea Erste Bank s-a redus in ultimele luni la bursa din Viena cu echivalentul unui… BCR.
Una dintre consecintele prabusirii preturilor actiunilor romanesti poate fi caderea in dizgratie a majorarilor de capital cu "gratuite".

Corectiile s-au agravat in intervalul
analizat de noi, pe fondul temerilor ca economiile zonei, euro isi vor incetini cresterea iar stimulentele fiscale gandite de administratia americana pentru a preveni recesiunea nu vor avea efect. Una dintre cele mai afectate piete este cea din Austria, unde Erste Bank, de pilda, a coborat sub 40 euro (38 euro marti) de la un maxim al anului trecut de 61,5 euro. Este interesant ca in acest moment banca austriaca are o capitalizare de piata de 12 miliarde euro, corectiile din ultima vreme reducand valoarea sa de piata cu peste 6 miliarde euro, cam cat un… BCR (evaluata in momentul preluarii, la 6 miliarde euro). Prin ricoseu, cele mai afectate pe plan local de "ispravile" actiunilor Erste sunt SIF-urile, brokerii susurand luni bune la urechile clientilor: "Activul net unitar real face mult mai mult decat cotatia din piata, avand in vedere ca actiunile BCR sunt prinse la valoarea contabila". Ei bine, asta nu a impiedicat SIF-urile sa bifeze o corectie de peste 20% de la inceputul anului, un semnal negativ care nu este de bun augur pentru evolutia viitoare. Sa spunem insa ca depindem totusi in mod hotarator de evolutiile viitoare din SUA, piata de capital autohtona neputand face figura separata daca bursele mari isi continua scaderea. Deocamdata (22.01), vestea reducerii dobanzii de politica monetara in SUA cu un apreciabil 0,75%, pana la 3,5%, a starnit un entuziasm rezervat pe marile piete de capital.
Cei care detin actiuni pe termen lung si care nu s-au pierdut cu firea in aceasta luna isi pun acum problema daca detinerile lor nu trebuie recompensate mai generos de emitenti, politica austera de dividend fiind justificata pana acum prin alocarile generoase pentru dezvoltare. Banca Transilvania este un exemplu concludent, nu da bani cash, ci actiuni gratuite. Ei bine, la ce folosesc acum actiunile gratuite cand corectiile sar de 20%? Daca pe fondul crizei de lichiditate la nivel global bancile incep sa isi reduca sever marjele de profit si in Romania, extinderea agresiva a retelei poate fi un handicap pe termen scurt. Raportarea la politica de dividend poate fi un reper si pentru ultimele praguri de suport in cazul unei corectii severe la nivel global. Nu credem, de pilda, ca SIF-urile ar putea aluneca mai jos de pragul in care pretul actiunilor aduce randamentul la dividend in apropierea dobanzilor bancare. De exemplu, la o dobanda bancara de 5%, SIF Muntenia nu ar trebui sa coboare sub 1,4-1,5 lei. Scenariul este, sa recunoastem, improbabil dar poate a venit vremea sa nu ne mai entuziasmam in fata valorii activelor si sa privim mai mult spre capacitatea de a genera profit si la randamentul la dividend al companiilor, in fond singurul avantaj palpabil pentru investitor indiferent de contextul de piata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă