» Expresul BET-FI a strabatut in numai 4 sedinte de tranzactionare distanta dintre haltele de la 55.000 si 64.000 de puncte.
» O crestere cam agresiva pentru problemele din economia globala, care inca persista, amenintarile inflationiste fiind tot mai consistente.
» Petrom a justificat corectiile din ultima perioada afisand un profit preliminat pentru anul trecut, in scadere cu 22% fata de 2006. Cifra de afaceri a scazut cu 6%.
Primavara a inverzit anticipat indicii Bursei, intervalul 20-27 februarie readucand aer in plamanii investitorilor dupa corectiile prelungite din 2008. BET-FI a reusit sa revina spectaculos de la o pierdere de -30% la una de "numai" -19%, evolutie care a adus profituri consistente celor care si-au ales sa reintre la cumpararea in preajma pragului de suport de la 55.000 de puncte. Piata s-a inviorat dupa rezultatul excelent obtinut de BRD in 2007 si a continuat sa urce, pe volume in crestere, impulsionata de evolutiile bune ale burselor americane si europene. Era poate normal ca BVB sa domine topul aprecierilor din aceasta perioada, in conditiile in care l-a dominat si pe cel al corectiilor din ultimele doua luni. Inexplicabil pare la prima vedere entuziasmul investitorilor din SUA, care au fortat cotatiile chiar si in conditiile in care au primit mai multe vesti proaste (inflatie la producator peste estimari, pretul petrolului la noi maxime istorice – 102 dolari barilul de titei). De altfel, pericolul stagflatiei este tot mai des invocat (incetinire a economiei si inflatie in crestere). Momentan par sa fi contat mai mult cateva stiri marginale: mentinerea ratingurilor pentru asiguratorii de bonduri, un program de rascumparare de actiuni derulat de IBM. Deocamdata din punct de vedere tehnic trendul tot descrescator ramane, in ciuda aprecierilor in forta din ultima perioada. Ramane de vazut daca va urma o adevarata schimbare de optica din partea investitorilor, revenirea lor masiv la cumparare si diminuarea aversiunii fata de risc care domnea in aceste luni in piata, sau se vor testa noi minime, dupa modelul "lower hights, lower lows", pe care bursele l-au desenat in acest an. Revenind la BVB, majoritatea brokerilor chestionati de noi pun pe seama investitorior autohtoni presiunea la cumparare din ultimele sedinte, fondurile straine fiind inca reticente in fata semnalelor pe care le da economia romaneasca (inflatie, incetinire a cresterii economice, perspectiva unor deficite mari).
SNP Petrom a reusit sa dezamageasca investitorii, profitul net preliminat pentru 2007 fiind in scadere fata de anul anterior, de la 2,28 miliarde lei la 1,77 miliarde, cifra de afaceri scazand la randul sau cu 6%, la 12,28 miliarde lei. Se pare ca aprecierea pretului titeiului in ultima parte a anului spre 100 dolari/baril nu a ajutat prea mult profitului operational al companiei, care a scazut in 2007 cu 29%. si daca tot vorbim de petrol, sa pomenim si de Prospectiuni, compania bifand un profit de 54 milioane lei, in crestere cu 40% in 2007, dinamica similara cresterii cifrei de afaceri.