Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman, a prezentat miercuri, la resedinta sa din Bucuresti, Ghidul Turistic National Geografic Traveler in Romania editat de prestigioasa companie National Geografic, care isi propune sa promoveze destinatii turistice romanesti si sa usureze calatoriile spre Romania ca destinatie turistica, informeaza Rompres.
Ghidul a fost tiparit cu finantare din partea Guvernului American, Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).
Ghidul va fi editat in mai multe limbi (engleza, romana, olandeza, franceza si poloneza) si publicat de editura Egmont Romania, care detine exclusivitate pentru drepturile de publicare a productie National Geografic.
Ambasadorul american a evidentiat utilitatea unui astfel de ghid pentru Romania ca tara cu "un deosebit potential turistic" dar a criticat lipsa unei infrastructuri adecvate care sa poata pune in valoare "frumusetile cu care a fost inzestrata Romania".
"Exista foarte multi oameni care apreciaza frumoasele partii de schi din Romania dar de la oricare aeroport iti ia cel putin 10 ore sa ajungi acolo. Degeaba exista aceste locuri frumoase daca se ajunge foarte greu la ele. Am spus de multe ori Guvernului ca Romania are nevoie de o infrastructura, de drumuri pe care sa se poata ajunge in timp scurt in orasele tarii. Guvernul imi spune ca nu are bani, iar eu le-am spus – nu stiti cati bani pierdeti din cauza ca nu aveti aceasta infrastructura", a spus ambasadorul american.
Acesta a anuntat totdata incheierea misiunii USAID in Romania. "Guvernul american a sprijinit timp de sase ani, prin intermediul USAID, sectorul turistic romanesc, dezvoltarea acestuia, considerand ca este unul dintre sectoarele cele mai importate ale economiei" a subliniat Excelenta Sa Taubman.
Ambasadorul a reamintit statisticile Organizatiei Mondiale a Turismului care arata ca, in 2006, peste 4% din forta de munca a Romaniei a fost atrasa de industria turismului.
Directorul interimar al USAID Romania a subliniat ca rolul Agentiei s-a incheiat in Romania deoarece democratia s-a consolidat si Romania a reusit sa devina membru UE. In sectorul turistic SUA au sprijinit dezvoltarea turistica, conservarea patrimoniului si a frumusetilor naturale in Maramures, Bucovina, Brasov, Delta Dunarii si Sibiu, a spus doamna Debra Mosel.
Editia in engleza a ghidului va avea 20.000 de exemplare si va fi distribuita si in Statele Unite, iar editiile celelalte vor fi tiparite in mai multe mii de exemplare care vor fi distribuite prin canale locale.
Ghidul are 270 de pagini color de o inalta calitate grafica si costa 22.95 dolari SUA, 29.95 dolari canadieni SUA, 14.99 lire sterline.