1.5 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecial„Ţarul" romilor a învrăjbit bulgarii

„Ţarul” romilor a învrăjbit bulgarii

În ciuda apelurilor politicienilor, spiritele nu s-au calmat, demonstraţiile împotriva romilor extinzându-se în mai multe oraşe. Dezvăluirile presei din ţara de peste Dunăre conform cărora membrii clanului Raşkov ar fi fost feriţi de controalele Fiscului şi ar beneficia de protecţie politică pun justiţia bulgară într-o lumină negativă.

Incidentele de la Katu-niţa au avut, luni, reverberaţii în mai multe oraşe; astfel, peste 1.500 de persoane au demonstrat în centrul Sofiei, scandând lozinci rasiste şi naţionaliste. Protestatarii s-au îndreptat către Moscheea Bania Başî, însă forţele de ordine i-au împiedicat să ia cu asalt clădirea – astfel încât furia mulţimii s-a revărsat în cele din urmă asupra cafenelelor şi vitrinelor magazinelor de pe străzile din împrejurimi.

Alte confruntări au avut loc şi la Plovdiv şi Varna, poliţia intervenind în forţă în ambele localităţi şi reţinând mai mulţi demonstranţi; printre aceştia s-a numărat şi candidatul partidului naţionalist VMRO pentru primăria oraşului de la Marea Neagră. Conform poliţiei, o treime din cei arestaţi au sub 18 ani, mulţi fiind chiar mai tineri de 14 ani. O mare parte din demonstranţi sunt suporteri ai cluburilor de fotbal din Bulgaria, în stadioanele cărora violenţa şi rasismul sunt larg răspândite.

Agenţia de ştiri Novinite relatează că, în ciuda asigurărilor date de către poliţie că vor preveni alte manifestări violente, populaţia romă din mai multe localităţi s-a înarmat cu topoare, bâte şi pistoale, în aşteptarea unor noi atacuri din partea etnicilor bulgari.

Cine este „Ţarul” Kiro?

Incidentele din Katuniţa au fost provocate de uciderea unui tânăr bulgar de către un membru al clanului rom Raşkov; şeful clanului, Kiro Raşkov, în vârstă de 69 de ani şi supranumit „Ţarul”, este un interlop notoriu, care în timpul regimului comunist a fost condamnat în repetate rânduri pentru schimb ilegal de valută şi tranzacţii cu aur. Conform agenţiei Novinite, Raşkov ar fi unul dintre cei mai importanţi traficanţi de droguri din Bulgaria şi ar fi totodată implicat în reţele de prostituţie şi hoţi de buzunare care operează în întreaga Europă. De asemenea, Raşkov a condus o fabrică ilegală de alcool.

În ultimii ani, împotriva „Ţarului” au fost iniţiate în repetate rânduri proceduri penale – cea mai recentă datând din 2010, când Raşkov a fost acuzat că ar fi ameninţat cu moartea un jurnalist. Instanţa l-a condamnat pe Raşkov la plata unei amenzi de 3.000 de leva – echivalentul a 2.000 de dolari.

În urma incidentelor recente, Comisia de Evaziune Fiscală, sesizată de localnicii din Kotuniţa, a demarat o anchetă privitoare la averea lui Raşkov. Deşi acesta a declarat în ultimii ani că atât el, cât şi familia sa nu dispun de nici un fel de venituri, ei locuiesc totuşi în vile somptuoase şi posedă mai multe maşini de lux. Directorul Agenţiei Financiare Bulgare, Krasimir Stefanov, a declarat postului naţional de radio că „Kiril Raşkov şi soţia sa au fost incluşi, anul trecut, pe lista persoanelor ale căror averi urmau să fie verificate, însă nici o inspecţie nu a avut loc, din motive inexplicabile”. Stefanov a adă-ugat că speră că „inacţiunea nu este rezultatul corupţiei” şi că nu crede că Raşkov beneficia-ză de protecţia unor oameni politici.

Condamnat la moarte de soborul romilor

Nu numai Ministerul de Finanţe se află acum pe urmele lui Raşkov, ci şi soborul romilor bulgari, Kris Romani. Conducătorul acestuia, Hristo Varbanov, numit şi „Papa”, a declarat că „nici o persoană, nici un singur rom nu îi vor lua partea lui Raşkov” şi că soborul l-a condamnat pe acesta la moarte, chiar dacă numai simbolic. „Dacă soborul ar avea o putere adevărată, sentinţa pentru Raşkov ar fi moartea prin spânzurare, pentru a da un exemplu altora”, relatează cotidianul Standart. „Ţarul” nu s-a arătat impresionat de decizia soborului, declarând că Verbanov „este bulgar, nu rom”. La rândul lor, membri ai soborului au afirmat că Raşkov ar fi originar dinRomânia, însă conform publicaţiei Vesti el a fost născut în oraşul bulgar Plovdiv.

Raşkov a declarat postului de televiziune Nova TV că nici el, nici familia sa nu sunt implicaţi în moartea tânărului din cauza căruia au izbucnit violenţele şi că el nu se va muta din Katuniţa, după cum cer localnicii. „Dacă vor, n-au decât să plece ei”, a spus Raşkov, care într-un interviu acordat cotidianului 24 Chasa a afirmat că, dacă va fi din nou atacat, se va lupta cu duşmanii săi şi „le va tăia capetele”.

Totuşi, Raşkov şi membrii familiei sale au preferat să părăsească deocamdată localitatea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă