1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialTăriceanu şi Camelia Voiculescu, chemaţi ca martori în dosarul Rompetrol

Tăriceanu şi Camelia Voiculescu, chemaţi ca martori în dosarul Rompetrol

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi Camelia Voiculescu vor fi citaţi ca martori pentru a da declaraţii în dosarul Rompetrol în care omul de afaceri Dinu Patriciu este judecat pentru manipularea pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani, potrivit Realitatea.net.

Tribunalul Bucureşti a reluat, miercuri, discuţiile în acest dosar, fiind audiat ca martor Daniel Ionescu, fost deputat PRM, care a publicat un material în revista România Mare privind “Caracatiţa Rompetrol”.

Ionescu a arătat în faţa judecătorului că nu-şi mai aminteşte multe dintre aspectele tehnice în baza cărora a documentat materialul de presă la acea vreme, arătând că în lumina noilor informaţii apărute pe parcurs nu mai consideră că fostul şef al CNVM ar fi avut cunoştinţă de faptele de care îl acuza la acea vreme. Un alt martor audiat a fost Sebastian Potânc, fostul director general al Rompetrol Rafinare, care a arătat în faţa instanţei că nu a făcut niciodată parte din Consiliul de Administraţie al companiei şi că nu a fost invitat niciodată la şedinţele acestei formaţiuni. El a mai arătat, la cererea procurorului de şedinţă, că a selectat firma care a listat pe bursă compania Rompetrol Rafinare după ce a primit un telefon din partea lui Dinu Patriciu care l-a anunţat numele societăţii, el semnând ulterior o decizie în acest sens.

Instanţa a stabilit un nou termen de judecată pentru 27 februarie, dată pentru care a dispus citarea fostului premier Călin Popescu Tăriceanu şi a Cameliei Voiculescu, cu avertisment de amendă în caz de neprezentare.

Totodată, instanţa a arătat că nu dispune citarea cu mandate de aducere a martorilor care nu s-au prezentat miercuri pentru că înţelege condiţiile meteo nefavorabile.

Instanţa a mai stabilit ca senatorul Verestoy Attila, operat la picior la sfârşitul lunii noiembrie 2011, în cazul căruia perioada de recuperare a fost estimată la peste trei luni, să fie citat ca martor în acest dosar după termenul de judecată din 30 martie.

În septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru comiterea a şapte infracţiuni. Patriciu este acuzat de delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În acelaşi timp, el este învinuit de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital. O altă infracţiune imputată lui Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache. Potrivit Parchetului, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital. Totodată, în octombrie 2008, fostul vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM), Irina Mihaela Popovici, a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului şi aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Cele mai citite

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din SUA. Ar urma o întâlnire cu secretarul de stat Blinken

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiesc în SUA. Din imaginile...

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă