Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca, in eventualitatea in care Curtea Constitutionala va decide ca motiunea simpla adoptata marti de Senat implica demiterea ministrului Justitiei, nu va mai avea ce sa comenteze. Tariceanu a spus ca are obligatia, ca premier, sa respecte punctul de vedere al Senatului exprimat prin adoptarea motiunii simple anti-Macovei, mai ales ca intr-o democratie parlamentara motiunile simple adoptate devin imperative pentru Guvern.
El a precizat ca, in ceea ce priveste demisia sau demiterea ministrului Justitiei, Monica Macovei, isi mentine punctul de vedere exprimat anterior votului dat in Senat asupra motiunii simple. În plus, a spus Tariceanu, grupul PNL din Senat urma sa depuna ieri la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate pe acele articole din Regulamentul Senatului care prevad ca o motiune simpla adoptata de Senat implica si demiterea ministrului vizat. Întrebat ce va face in eventualitatea in care Curtea Constitutionala va decide ca adoptarea, de catre Senat, a motiunii anti-Macovei echivaleaza cu demiterea din functie a ministrului, Tariceanu a raspuns: “Daca (Curtea Constitutionala – n.r.) va lua aceasta decizie, desigur ca atunci nu am ce sa comentez. Dar vreau sa va spun ca nu doresc sa ma pronunt inainte de a afla care este verdictul Curtii Constitutionale”. Pe de alta parte, intrebat ce semnificatie are afirmatia sa, potrivit careia i-a solicitat ministrului Justitiei sa se conformeze motiunii simple adoptate de Senat, premierul a facut cateva precizari. El a spus ca, prin lege, o motiune simpla adoptata de una dintre Camere implica anumite obligatii Guvernului, care este obligat sa duca la indeplinire masurile “pe care Parlamentul le-a considerat necesare si le-a aprobat prin vot”.
Tariceanu a explicat ca astfel de masuri care devin obligatorii pentru Executiv se refera la adoptarea sau abrogarea unor acte legislative.
Premierul a precizat ca in acest sens i-a solicitat Monicai Macovei sa tina cont de motiunea simpla adoptata de Senat, adica sa faca “o analiza atenta” pentru a identifica “concluziile care se desprind din motiune, care sunt obiectivele pe care Guvernul trebuie sa le indeplineasca”. Premierul a mai afirmat ca nu se astepta la rezultatul inregistrat la votul de marti din Senat asupra motiunii simple anti-Macovei si ca votul respectiv i-a provocat “anumite nedumeriri si nemultumiri”, care “necesita” discutii si in cadrul coalitiei de guvernare, si al Aliantei PNL-PD.
Noua judecatori ai Curtii, numiti de PSD
Plenul Curtii Constitutionale are noua judecatori, din care cinci sunt numiti de PSD: Serban Viorel Stanoiu, Petre Ninosu, Nicolae Cochinescu, Ion Predescu, Acsinte Gaspar. CC a luat mai multe decizii controversate,
cum ar fi reintroducerea calomniei in Codul Penal sau anularea sanctiunilor pentru alesii locali traseisti.