8.4 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSpecialTăriceanu cere o repartizare echitabilă a costurilor în materie de apărare în...

Tăriceanu cere o repartizare echitabilă a costurilor în materie de apărare în cadrul NATO

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că este nevoie de o dezbatere "cu precădere la nivel parlamentar" asupra evoluțiilor de securitate și a provocărilor cu care se confruntă țările NATO și că se impune un angajament politic reînnoit din partea Alianței, informează Agerpres.

"Importanța acestei reuniuni este proporțională cu gradul ridicat de complexitate al vremurilor pe care le trăim astăzi, care impun nevoia unei dezbateri, cu precădere la nivel parlamentar, asupra evoluțiilor de securitate și provocărilor cu care se confruntă țările noastre. Terorismul, amenințările cibernetice, acțiunile agresive ale unor actori statali și nestatali, relațiile tensionate cu Federația Rusă, conflictele înghețate sau amenințările hibride, toate acestea se află pe agenda noastră comună de priorități. Azi, mai mult decât oricând, avem nevoie de o Alianță puternică, bazată pe o legătură transatlantică solidă. Toate acestea impun un angajament politic reînnoit din partea Alianței și o repartizare echitabilă a costurilor în materie de apărare", a afirmat președintele Senatului, în discursul susținut la Adunarea Parlamentară a NATO, care are loc la București.

Tăriceanu a reamintit angajamentul politic al României pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, afirmând că este nevoie ca toate statele să investească în consolidarea capacității de apărare.

"Acordul politic național de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, asumat, la începutul anului 2015, de către partidele politice, subliniază convingerea pe care o împărtășim că 'securitatea începe acasă', iar în acest sens este nevoie ca toate statele membre să investească în vederea consolidării capacității de apărare și consolidarea securității din interior. Dialogul la nivel parlamentar asupra acestor problematici de securitate are o însemnătate aparte, în sensul în care Parlamentul are o amprentă pronunțată între instituțiile cu atribuții în formularea politicii externe și de apărare. Partajarea unor poziții convergente pe chestiuni de securitate și apărare în spațiul euroatlantic depinde, de aceea, într-o mare măsură, de dezvoltarea unei cooperări mai aplicate între forurile legislative ale statelor membre în această Alianță", a afirmat Tăriceanu.

Președintele Senatului a subliniat totodată că România "participă de o manieră foarte activă la consolidarea securității flancului estic".

"Aș dori să evidențiez contribuția pe care o are Formatul București — B9, o platformă de dialog și consultări privind evoluțiile din zona Mării Baltice și a Mării Negre din perspectiva securității euroatlantice, la care participă cele nouă țări din flancul estic al NATO. Am convenit împreună cu omologul meu de la Varșovia, Stanislaw Karcewski, mareșalul Senatului Republicii Polonia, asupra importanței conturării unei dimensiuni parlamentare a Formatului București — B9, care are un potențial semnificativ în promovarea unor abordări comune în beneficiul întregii comunități euroatlantice, în complementaritate cu demersurile la nivelul executivelor de pregătire a Summitului NATO din 2018, de la Bruxelles", a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.

El a anunțat că anul viitor, sub egida Senatelor României și Poloniei, se va organiza la București, în perioada 17 — 19 aprilie, primul Summit B9 la nivel parlamentar, la care au fost invitați să participe președinți ai forurilor legislative din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă

2 COMENTARII