Sibiul şi Clujul pregătesc târguri de Crăciun după modelul patentat în capitala Austriei.
Pregătirile pentru cea de-a patra ediţie a Târgului de Crăciun sunt în plină desfăşurare. Ediţia din acest an a evenimentului va avea loc în perioada 27 noiembrie 2010 – 2 ianuarie 2011, în Piaţa Mare din Sibiu.
Toate cele 65 de căsuţe de lemn în care vor fi expuse produsele de sezon au fost deja închiriate comercianţilor care provin din peste 20 de judeţe ale ţării. Târgul de Crăciun va pune la dispoziţia sibienilor şi turiştilor produse culinare tradiţionale, articole de îmbrăcăminte specifice sezonului rece, decoraţiuni de Crăciun, bijuterii, dulciuri, jucării, produse de artizanat, obiecte religioase şi obiecte de artă. Din peisajul de sărbătoare nu va lipsi nici scena care va găzdui concerte de colinde, spectacole de teatru, spectacole pentru copii, dansuri populare şi multe alte surprize. Târgul de Crăciun din Sibiu este organizat de Primăria Municipiului Sibiu, în parteneriat cu Fundaţia Austria Pro România, prima ediţie fiind organizată în 2007. Târgul va fi deschis zilnic, între orele 10.00 şi 21.00.
Atmosferă de sărbătoare
„Vom oferi sibienilor o atmosferă de sărbătoare nu numai în Piaţa Mare, la Târgul de Crăciun. Şi anul acesta am dispus să fie montate şi pornite instalaţiile luminoase specifice sărbătorilor de iarnă, chiar dacă, în contextul în care Guvernul a dispus tăierea cheltuielilor, vom fi nevoiţi să reducem numărul locaţiilor şi numărul instalaţiilor amplasate în oraş”, a declarat primarul Klaus Iohannis. Contractul pentru montarea şi asigurarea întreţinerii acestor instalaţii luminoase a fost semnat pe 27 octombrie 2010. Echipele de lucru ale firmei câştigătoare, SC Electro-Con Impex SRL, au început deja montarea acestor ornamente în pieţele centrale ale Sibiului, astfel încât să fie pregătite până la începutul sărbătorilor de iarnă. Ornamentele vor împodobi zonele centrale ale Sibiului, dar şi străzi principale din cartiere: Bulevardul Vasile Milea, Şoseaua Alba Iulia, Calea Dumbrăvii, Bulevardul Victoriei şi altele. Valoarea contractului este de 63.535 lei, fără TVA.
Operatorii din turism vor târg
La Cluj, iniţiativa organizării unui târg de Crăciun a pornit de la preşedinta Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Corina Martin. „O astfel de manifestare, un târg de Crăciun după modelul vienez, ar aduce foarte mulţi turişti, aşa cum se întâmplă în oraşele din Cehia şi din Polonia care au aplicat reţeta”, spune Corina Martin. În Cluj, au existat deja iniţiative legate de organizarea unor evenimente speciale, cum ar fi târguri meşteşugăreşti, însă ele au o scară redusă.