16.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialAteliere interactive de Mărțișor, în București

Ateliere interactive de Mărțișor, în București

Mărțișor, Mărțișug sau Marț, obicei de 1 martie consemnat de etnologii începutului de secol XX, era prezent nu numai la români, dar și la bulgarii și albanezii din Balcani.

Obicei pe care țăranii îl repetau în fiecare început de primăvară ca semn protector împotriva bolilor și a nenorocului. Copiilor li se lega o monedă de argint la mână cu un fir răsucit de lână sau de bumbac alb și roșu ca să fie feriți de boală, pe care aceștia îl legau după 12 zile în pom ca să fie pomul roditor, iar vitelor li se agăța fir roșu cu alb ca să fie sănătoase și la fel, bune de rod. Preluată de lumea urbană și devenită modă, firul de bumbac devenit fir de argint sau de aur, purtat drept colier și podoabă, ținut la piept, primit ca suvenir și mai nou cadou, povestea mărțișorului supraviețuiește în diferite forme până în contemporaneitate, de la firul simplu răsucit în alb și roșu până la mărțișorul virtual.

La Muzeul Țăranului, povestea mărțișorului a început acum 15 ani și mai bine. Tineri, studenți, artiști, meșteri și, în anii din urmă, designeri și arhitecți au conturat de-a lungul timpului particularitatea acestui eveniment a cărui principală expresie este creativitatea însoțită de o debordantă imaginație și simț ludic. Târgul a creat pentru publicul bucureștean o ofertă bogată prin unicitatea, inventivitatea și diversitatea mărțișoarelor reușind să schițeze noi forme de mitologie urbană ce folosesc, ca sursă de inspirație, lumea și mitologia țărănească ori imaginează noi forme ale creativității: de la obiectul manufacturat și reciclat, care folosește materiile naturale devenite clasice, la amprenta unui design contemporan, bandă desenată sau personaje și semne imaginate pe o multitudine de materii neconvenționale.

Între 25 februarie și 1 martie, la Muzeul Național al Țăranului găsim nu numai tradiționalele mărțișoare, bucătărie naturală, dar și diverse manifestări dedicate sărbătorii primăverii. Copiii sunt așteptați sâmbătă, 25 februarie să învețe să împletească firul roșu-alb la un atelier coordonat de meșterița Genoveva Sauciuc.

Un alt târg de Mărțișor, devenit deja tradiție, este Bounty Fair, unde vom găsi mărțişoare lucrate manual de către unii dintre cei mai talentați artişti romȃni, ȋntr-o diversitate de stiluri. El se desfășoară la Casa Universitarilor, pe 25 și 26 februarie.

La Bounty Fair găsim mărțişoare realizate de 60 dintre cei mai talentaţi creatori şi artizani români. Tot aici se vor mai desfășura ateliere de personalizat mărțişoare, ateliere haioase unde cei mici se vor distra şi îşi vor folosi abilităţile creative, cu tematici diferite, adaptabile la vȃrstele micuților; două piese de teatru pentru copii; tombolă cu premii pe loc. Ne putem relaxa învățând în atelierul de felicitări cu tehnică, făcând trandafiri din hârtie, colorând, decorând planșe cu praf de marmură colorat, făcând exerciții de imaginație prin crearea de tablouri din semințe ori participând la atelierul cu tehnica șervețelului/decoupage pentru personalizat mărțișoare și felicitări. Asociația Artia organizează atelier de mărțișoare decorate prin tehnica picturii pe apă. Atelierele continuă cu cel de olărit sau de confecționat păpușele tradiționale de mărțișor.
 

 

 

Cele mai citite

A căzut într-un canal adânc de patru metri într-un parc din Capitală

Un bărbat în vârstă de 45 ani a căzut într-un canal, la aproximativ patru metri adâncime, în parcul Orăşelul Copiilor, din sectorul 4 al...

Pilonul 2 de pensii, active record de 30 de miliarde de euro

Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare Un comunicat al Asociaţiei Pensiilor Private (APAPR) anunță...

Medic de la ATI, rănit grav într-un accident rutier. Se afla pe marginea drumului

Virginia Armega medic în cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a fost rănită în urma accidentului din localitatea Țicleni, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă